Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 250 g migdałów, blanszowanych, bez skórki
- 250 g cukru
- skórka, z 1 organicznej cytryny, tylko żółta część
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180ºC.
- Do naczynia miksującego wsypać migdały, rozdrobnić 15 s/obr. 5,przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10, przełożyć 3 łyżeczki do innego naczynia.
- Dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić 15 s/obr. 10.
- Dodać jajka, wymieszać 2min/obr.4.
- Dodać migdały, wymieszać 5s/obr.3. Masę wlać do wysmarowanej masłem silikonowej formy do ciasta (Ø24 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-35 minut. Przed przełożeniem na półmisek pozostawić w formie do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wierzchu posypać trzema łyżeczkami cukru pudru.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180ºC.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyprobuje i napisze jakie bylo
Dobre ciasto. Poszlimy za rada i dodalismy sporo mnie cukru.
A mnie wyszło takie ciężkie, tłuste. Mocno czuć jajka. Nie lubię!
zgodnie z sugestią w komentarzu porcupine że ciasto ma za dużo cukru, sama też użyłam mniej (200g cukru trzcinowego). Jak dla mnie dalej jednak było za słodkie. Jednak przyznam że przepyszne i na pewno częsciej będę je robić.
Pyszne, ale moim zdaniem zdecydowanie za dużo cukru (mimo, że i tak dałam trochę mniej). Świetne szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości!
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com