thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 75 g ananasa, surowego lub odsączonego z zalewy z puszki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, o temp pokojowej
  • 150 g oleju roślinnego
  • 200 g drobnego cukru kryształ lub zmielonego na puder w TM
  • 200 g mąki, dodoałam pół na pół pszennej i pełnoziarnistej
  • 200 g marchewki
  • 100 g wiórek kokosowych

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 100 g masła, (miękkiego)
  • 100 g cukru pudru z TM, krem wychodzi dość słodki-mozna dać mniej np 60-80 g

Ciasto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Cukier kryształ zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia.

    Orzechy włoskie zmielić 5s/obr5, przesypać do miseczki.

    Marchewkę posiekać 3s/obr 5, odłożyć do miseczki

    Ananasa odsączyć z zalewy posiekać 3s/obr3, odłożyć na sitko i jeszcze dodatkowo osączyć

    Jajka, olej, mąkę, cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s - 1 min/obr 5 do uzyskania w miarę gęstej masy

    Dodać marchew, ananasa, wiórki i orzechy, zmieszać 20s/obr wsteczne 4

    Przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 21x21 cm (kwadrat) lub okrągłej o średnicy 24 cm (można wyłożyć tylko dno papierem, boki wysmaroć masłem, ciasto będzie miało ładniejszy kształt). Jesli mamy 2 identyczne formy-można dla ułatwienia upiec w dwóch formach, dzieląc ciasto na połowę, jeśli będziemy upieczone ciasto przekładać kremem.

    Piec ok. 1 godz w temp 170 stopni termoobieg do suchego patyczka (jesli ciasto dzielimy to pieczemy krócej, jeśli wiekszą porcję pieczemy np. składniki x 2 czas pieczenia wydłużamy)
  2. Krem
  3. Cukier zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia

    Masło (miekkie) i mascarpone ubić 30 s/obr 5, dodawać stopniowo cukier puder 30s/obr 4

    Schłodzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i smarować kremem wg uznania. Pozostałą część kremu posmarować wierzch, ewentualnie udekorować połówkami orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.

Porady

Do kremu można dodać 100 g masy krówkowej, zmiejszając ilość cukru.

Dodatek ananasa do ciasta można pominąć lub dodać jabłko - ale z ananasem ciasto jest bardziej świeże i smaczniejsze

Przepis zaczepnięty ze strony www.kwestiasmaku.com, zmodyfikowany na TM.

Link: //www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?