Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 01/06/17
zmieniono dnia: 01/06/17
Składniki
Spód
- 150 g mąk przennej lub orkiszowej
- 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
- Cukier puder, do oprószenia
Nadzienie
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżeczek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczek cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
- Przygotować kruszonkę: [/size]wszystkie składniki na kruszonkę wsypać o naczynia i wymieszać 10s/obr.6
- Do naczynia wsypać wszystkie składniki na spód i wymieszać 6s/obr.6.
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
- Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać solidnie cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pyszne!
Wygląda bardzo ładnie, właśnie piekę, zobaczymy jak wyjdzie Brak tylko temp pieczenia spodu.
Bardzo dobre ciasto...
Bardzo dobre ciasto
Ale bym zjadła musi być pyszne.
To jest moje ulubione ciasto z rabarbarem. Podane z gałką lodów waniliowych jest przepyszne. Polecam bardzo.