- TM 5
Składniki
Ciasto
- 3 szczypty cukru waniliowego, (opcjonalnie)
- 100 gramów masła/ margaryny, stopione
- 200 gramów cukru, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej np.250g
- 3 jaja
- 0,5 litra mleka
- 30 gramów drożdży świeżych
- 500 gramów mąki pszennej
Dodatki
- migdały w płatkach
- truskawki
Kruszonka
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru
- 100 gramów masła/margaryny
- 1 szczypty cukier waniliowy, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło/margarynę wymieszać 10s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdze, cukier, mleko podgrzać 2min30s/37st/obr.1
Dodać jajka, mąkę i roztopione masło i ewentualnie cukier waniliowy 3min"Ciasto" Przełożyć do innego naczynia na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć/ przelać ( moje ciasto wyszło o konsystencji gęstej śmietany) na blachę do pieczenia o wymiarach 25cmx35cmx6cm lub kwadratową 23cm. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Delikatnie wbijać w ciasto truskawki, wyciągnąć z lodówki kroszonkę i posypać nią ciasto na koniec posypać ciasto migdałami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe u mnie było w piekarniku około 45 minut, bo cały czas wydawało mi się, że jeszcze nie gotowe.
Kruszonka
Ciasto
Porady
Plusem tego ciasta jest, że utrzymuje długo świeżość tzn. często ciasta drożdzowe następnego dnia są już suche ten jest wciąż mokry. Poczęstowałam nim znajomych i pytali co to za ciasto czy to biszkopt? Podejżewam, że sekret tkwi w tym, że ciasto jest o konsystencji gęstej śmietany, a nie tak jak to zwykle bywa - zbite.
Gorąco polecam, ja użyłam mrożonych truskawek i wyszło pyszne
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne! Mokre, wilgotne, można pomyśleć, że to zakalec, ale moim zdaniem takie ma własnie być. Moi chłopcy pałaszują, aż miło 😀
Przepyszne!
Szkoda tylko produktów .Robiłam 2 raz i po raz drugi zakalec.
Niestety tyle już zrobiłam ciast drożdżowych w TM i nigdy mi nie wyszedł taki okropny zakalec
Niestety kompletny zakalec, pomimo że piekłam ponad 45 min i był ładnie przyrumieniony z góry i z dołu. Nie polecam.
Robiłam drugi raz i tak jak za pierwszym razem owoce i kruszonka zapadły się i wyszedł zakalec
pięknie wyrasta, długo swieże. polecam dać więcej żółtek
Niestety zapadły mi się truskawki i kruszonka do środka ciasta😦i wyszedł zakalec 😦a szkoda
Bardzo dobre ciacho 😊 i również polecam zrobić kruszonkę z połowy składników 😊
ja również dziękuje
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Are you sure to delete this comment ?