Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- Ciasto:
- 170 g mleka
- 170 g margaryny, do pieczenia
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 3 jajka
- 60 g drożdży
- 700 g mąki, tortowej
- 2 łyżki oleju, słonecznikowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruszonka:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Ciasto: - Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.
- Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika.
- Piec: 30 min/100ºC, następnie 25 min/160ºC.
- Kruszonka:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Cudowny przepis. Wyszło pyszne. Ja dodalam jeszcze maliny.
Ciasto (przynajmniej dla mnie) zdecydowanie należy podzielić na dwie blachy. Po upieczeniu jest bardzo wysokie. Poza tym smak całkiem ok. Drożdżowego mojej mamusi jednak nic nie przebije.
[quote] waga napisał:
ja dodałam truskawki i pycha ( też dłużej ciasto było w piekarniku )
Mrożone też mogą być?
Ciasto wspaniale!!!! Jestem zero jesli chodzi wypieki cukiernicze ale ten drozdzowiec z tego przepisu moze zrobic nawet male dziecko. Zawsze wychodzi wspaniale
Ciasto puszyste wyszlo ku mojemu zdziwieniu , poniewaz przyzwyczajona jestem do czekania az drozdzowka wyrosnie . Warty przepis polecenia ! Szybko i smacznie.
Wyszło idealne
Przepis prosty, odkąd go wypróbowałam to zaczęły mi w końcu wychodzić drożdżówki. Ja dodałam brzoskwinie. Rewelacja, ciasto nie ma problemu z wyrośnięciem w piekarniku i też nie zapada się na koniec. Tylko ten przepis się u mnie sprawdza
Wyśmienite, dziś z borówką amerykańską i kruszonka z podwójnej ilości ale druga część mąki była kokosowa- polecam
Wyśmienite, dziś z borówką amerykańską i kruszonka z podwójnej ilości ale druga część mąki była kokosowa- polecam
Robię z malinami. Ulubione ciasto mojej rodziny
Are you sure to delete this comment ?