Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 250 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
- 150 g cukru
- 50 g mąki
- Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 60 g wody
- 60 g cukru
- 20 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekoladę ze ścianek naczynia.
- Dodać masło, roztopić 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać cukier i żółtka, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, wymieszać 20s/obr.4. Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej masłem silikonowej formy do pieczenia ciast (Ø22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut. Polewa czekoladowa
- W czasie pieczenia ciasta do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 7.
- Dodać wodę i cukier, gotować 15 min/100°C/obr. 3 bez założonej miarki.
- Dodać masło, wymieszać 30s/obr.4.
- Ciasto polać równomiernie polewą. Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dziewczyny jak upieke w tortownicy 28 to nie będzie za niskie ?
U mnie dzieciaki piekły i z rozpędu wszystkie składniki na polewę dali od razu też wyszła super. I jeszcze może to, że bałam się, że nie dopiekę i dałam 10 minut więcej w piekarniku, ale jednak przy 30 minutach fajniejszy, wilgotny, bo tak dałam poprzednio.
Ja wsypuje tylko 100g cukru i daje mu sie troche dluzej rozpuszczac.
Bialka ubijam 3-4 minuty.
Piekę cale 30minut.
Wychodzi obledne. 🧡
Ciasto jest pyszne. Zrobiłam bez polewy bo to byłaby już rozpusta na maxa
W smaku rewelacja i wyroslo tez ladnie. POLECAM
ciasto wyszło super , mi wyrosło . polecam wykonać
Wyszło bardzo smaczne. DZIĘkuje za przepis
Ciasto super . . . Zmieniłam tylko kolejność najpierw zrobiłam masę czekoladowa później ubilam białka. Polecam
toż to brownie ! straszna ilość czekolady ale efekt wart jest tego a opis wykonania bardzo staranny. Owszem, jeśli zależy nam na przepisie "jednogarnkowym" trzeba pogodzić się z ubytkiem piany czekającej na dodanie do masy. Ale jeśli zrobimy to na końcu , w innym naczyniu też będzie super.
Ciasto wyszło obłędne. Zamiast polewy, posypałam po prostu kakao.