thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 130 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jaja kurze
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao
  • niecała szklanka mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • 300 g śliwek węgierek
  • 250 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Przygotowujemy blaszkę (tortownicę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy czekoladę i kroimy 5 sek./obr.6. Przekładamy ją do innego naczynia.

    4.Robimy kruszonkę z 70 g masła, 150 g cukru trzcinowego i 3 łyżek mąki. Ja robiłam ją ręcznie w misce.

    5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy 130 g masła i cukier puder mieszamy 1 min./obr.4.

    6. Dodajemy jajka mieszamy 1 min./obr.4. W misce mieszamy mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia. Do kubka wlewamy mleko. Włączamy obr.4 i dodajemy na przemian suche składniki i mleko, tak aby wszystko dobrze się wymieszało. Na koniec dodajemy czekoladę.

    7. Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, posypujemy kruszonką.

    8. Pieczemy 1 godz- 1 godz. 20 min. w 190 stopniach w zależności od tego ile śliwki mają soku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach by ostygło.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Pyszne ciato czekoladowe.


Zrobiłam je na zakończenie sezonu śliwkowego.


POLECAM!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 21, 2013 at 18:01

    Witam,


    wykonałam ciasto zgodnie z przepisem, i na pewno czas pieczenia trzeba zmienić, bo niestety poszło całe do śmieci, gdyż się spaliło. Proponuję zmodyfikować ten przepis (skrócić czas pieczenia).  tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(

  • października 8, 2012 at 12:43
    5.0

    Sliwki lub gruszki i czekolada, to wspaniale polaczenie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Mam inne przepisy.... tego nie mam, zas... Do wypròbowania Big Smile  Chalka Magi, Twoje ciasto, to pestka... W moim domu 2 dni roboty i po sprawie tmrc_emoticons.;)  Jak sie dosiadziemy.... kurcze.... tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Zrobie obydwa Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 7, 2012 at 00:22

    Śliwki i czekolada  tmrc_emoticons.)  mniammm, super połączenie. Zrobię, zanim śliwki całkiem się skończą  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 6, 2012 at 21:21
    5.0

    Cooking 7Kamciu ciasto napewno jest pyszne,muszę wypróbować tmrc_emoticons.)  Dodałam do ulubionych przepisów. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: