Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

polewa czekoladowa

  • 1 jajko całe
  • 3 czubate łyżeczki kakao ciemne
  • 50 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 2 czubate łyżki cukru

na ciasto

  • 200 g margaryny palmy z murzynkiem
  • 200 g cukru
  • 110 g wody
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady deserowej min. 60% kakao
  • 40 g kakao ciemne
  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Polewa
  1. 1. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozetrzeć jajko z cukrem i kakao1 min/obr 2, następnie wlewać cięką stróżką roztopioną ciepłą margarynę (naczynie nadal pracuje).Po połączeniu składników gotową polewę wylać na ciasto.

  2. Ciasto czekoladowe a'la murzynek
  3. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojoną margarynę, cukier, kakao i wodę, następnie ustawić 3 min/obr. 1,5/100s i zagotować. Zagotowaną masę przelać do innego naczynia i wystudzić.

    2. Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek wlać 4 białka i ubić 3m/obr. 4. Gotowe przełożyć do większej miski.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić na drobne kawałeczki i roztopić 2 min/60s/obr. 2. Następnie zwiększyć obroty na 3 i do roztopionej czekolady dodawać przestudzoną masę, po połączeniu dodać żółtka, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników, powstałą gęstą masę przelać do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40-45 min w 180s. Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i gotowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe typu murzynek

Wydrukuj:

Komentarze