Składniki
125g masła
Ciasto
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
- 1 łyżka extraktu waniliowego prawdziwego
- 1 łyżka wody lub kawy
- 420 g czerwonej fasoli*, przepłukanej i odsączonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nastaw piekarnik na 170*C
Dno okrągłej foremki/ tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę/wodę,extrakt waniliowy, 1 jajo -wszystko zblenduj na gładnie purre obr.7. Przełóż do innego naczynia.
Utrzyj masło z cukrem 30 sek./ obr.5
Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 sek.obr.4
dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 Sek./obr.4
Dodaj kakao, proszek do piecz, sodę, sól i blenduj 10 sek./obr. 4
Wlej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 min.
Porady
*może być też dowolna fasola biała np. Jaś, ugotowana lub z puszki (ok 2 puszki)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
kebebebe:olej rzepakowy jest niezdrowy. Stosuj oliwę
Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że bez mąki wyłącznie na fasoli może wyjść tak wspaniała pulchna lekko wilgotna konsystencja. Dzieci zajadały się ze smakiem jak one to mówią czekoladowym ciastem. Mąż aż musiał zobaczyć przepis bo nie dowierzał że to na fasoli. Ja dodałam łyzkę kawy, nieco mniej cukry, a że zabrakło mi trochę ciemnego kakao dodałam również czekolady (takiej sproszkowanej do picia). Fasolę miałam z puszki (2szt). POLECAM POLECAM POLECAM
Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi ponieważ fasolę przeplukiwalam pod kranem a teraz fasole wrzucam do miski bez zalewy i moczę w wodzie 2-3 minuty. Ostatnio zmniejszylam ilość cukru i dodałam dwie łyżki miodu. Reszta bez zmian. Zawsze wychodzi smaczne, lekkie. Mój sześciolatek jest przekonany,że tam idzie dwie tabliczki mlecznej czekolady a tu... Niespodzianka.
Pyszne!
Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru i kakao.
Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie czuć fasoli ale straaaasznie gorzkie. Zdecydowanie za dużo w przepisie jest gorzkiego kakao. Gdyby nie ta gorzkość to przepis byłby ok..
Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się skończyło syn od razu spytał czy zrobię takie jeszcze. Polecam wilgotne i czekoladowe. Następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinek
Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu tylko oliwę z oliwek. Wyszło pyszne, wcale nie było czuć oliwy, ale następnym razem zaopatrzę się w olej rzepakowy - tańszy i neutralny w smaku
Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał wierzyć, że jest z fasoli! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, wolę mniej słodkie ciasta. PYCHA polecam
jaki olej najlepiej dać zamiast masła?
Are you sure to delete this comment ?