- TM 5
Składniki
Ciasto - spód
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 40 g mąka pszenna
- 80 g maka ziemniaczana
- 1 łyżeczek proszek do pieczenia
- 20 g kakao
masa serowo-śmietanowa
- 0,5 litra śmietana 30 %
- 300 g serek waniliowy
- 2 torebki galaretka cytrynowa
- 2-3 łyżki cukru pudru
dodatkowo
- 150 g herbatników maślanych
- 150 g Czekolady mlecznej
- 1-2 łyżki śmietan, ja dawałam 30 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- •ustawiamy piekarnik na 180 ° C
Oddzielamy białka od żółtek, w "Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek białka umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywna pianę ustawiając obroty na 3-4 min /obroty od 2 do 4 (stopniowo zwiększając), do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier 2min/obroty 3,5-4, po ubiciu sztywnej lśniacej piany zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy po 1 żółtku 1-2 min/obr 3, następnie dadajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia 1 min/"Mieszanie"
wykładamy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia o wymiarach 30/20, pieczemy 20-25 min lub do suchego patyczka
Jak ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl (250 ml) gorącej wody, zostawiamy do ostygnięcia
Do suchego i czystego "Blokada naczynia miksującego" wkładamy motylek, wlewamy zchłodzoną śmietanę i ustawiamy obroty od małych czyli 2 i po 1 min stopniowo zwiększając do 3,5-4 ubijajać śmietanę na sztywną piankę, ustawiamy obroty na "Mieszanie" i dodajemy stopniowo - cukier puder, serek waniliowy na samym końcu dodajemy ostygnietą galaretkę
Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na ostygniety biszkopt, przykrywamy warstwą herbatników a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą usyskujemy poprzesz rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej dodając na koncu smietanę , wszystko wymieszane rozprowadzamy na herbatniki
Ciasto wykładamy do chłodzenia na min 4 h (najlepiej na noc) aby masa serowa dobrze się stężała - SMACZNEGO-
ciasto - spód
Porady
•jesli ktoś nie lubi herbatników to mozna biszkopt przekroić na 2 części ( większą na spód, mniejszą na góre) i pokryć masę serowo- śmietanową cenką warstwą biszkoptu
•do masy serowo-smietanowej mozna dodać kilka kropli soku z cytryny (limonki)
•góre mozna posypać: miogdałami, starte pistacje, wiórkami kokosowymi (przeróżnie ozdobić ) ☺
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze