- TM 31
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 270 g oleju
- 360 g mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 270 g cukru
- 450 g mrożonego szpinaku, (rozdrobnionego - nie w liściach)
Masa
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 czubate łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%
- 2 mixy do ubijania śmietany, bez cukru
Dekoracja
- pestki granatu albo borówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozmrażamy szpinak i dokładnie go odsączamy.
Ważymy w pojemnikach odpowiednią ilość cukru i oleju.
Cukier mielimy 20 s. /obr.10.
Zakładamy motylek. Dodajemy jajka i ucieramy 4 min. /37 stopni /obr.3. Po upływie dwóch minut przez otwór w pokrywie powoli wlewamy olej. Zdjąć motylek.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.
Dodajemy szpinak. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.
Wlewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 C ok. godziny - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.
Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mielimy 20 s. /obr.10. Zakładamy motylek. Dodajemy śmietanę i mixy. Ubijamy śmietanę - ja ustawiam najpierw 15 s. / obr. 4, sprawdzam konsystencję i dodaję w razie potrzeby 1 - 3 razy po 5 s. /obr. 4.
Na spodni blat dajemy bitą śmietanę, wyrównujemy warstwę, posypujemy okruchami ciasta i dekorujemy pestkami granatu lub borówkami. Leciutko dociskamy dłonią.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Przepis na tortownicę 24 cm. Z 1/3 porcji można też upiec 12 mufinek - wtedy dwie przeznaczamy na wykonanie "mchu".
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis. Dziękuję
Pychotka
Super przepis na pyszne ciasto! Dziękuję mam fajne zdjęcie, jakbyś chciała dodać
Czy podana jest waga szpinaku po rozmrożeniu?
a ma ktoś przepis na dużą blachę?
może być świeży, ale daje się go mniej - ok. 200g max.
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Dzisiaj zrobiłam z teo przepisu maffinki z dżemem wisniowym i borowkami ... super dziękuję
Zrobiłam właśnie .. wyszedł super Nasze sylwstrowe ciasto Posypałam poziomkami leśnymi
Z tego przepisu wyszło najlepsze, a wypróbowałam już kilka. Ale zrezygnowałam z mixu do śmietany, dobrze ubita 36% wystacza sama w sobie, poza tym, ciasto na tyle szybko znika, że nie ma się co obawiać, że się rozpłynie. A najwazniejsze, że dzieci nie lubiące szpinaku, w końcu zaczęły go jeść, i to nie tylko w tym cieście
Przepis jest rewelacyjny. Bałam się że wyjdzie mi zakalec, bo nie miałam krupczatki i dałam zwykłą mąkę, po wyrobieniu ciasto wydawało mi się gęste i klejące. Wyrosłowspaniale, jest puszyste i bardzo dobre, polecam
Are you sure to delete this comment ?