Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 270 g oleju
  • 360 g mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • 450 g mrożonego szpinaku, (rozdrobnionego - nie w liściach)

Masa

  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 czubate łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 2 mixy do ubijania śmietany, bez cukru

Dekoracja

  • pestki granatu albo borówki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozmrażamy szpinak i dokładnie go odsączamy.


    Ważymy w pojemnikach odpowiednią ilość cukru i oleju.


    Cukier mielimy 20 s. /obr.10.


     


     Zakładamy motylek. Dodajemy jajka i ucieramy 4 min. /37 stopni /obr.3. Po upływie dwóch minut przez otwór w pokrywie powoli wlewamy olej. Zdjąć motylek.


     


     Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.


     


    Dodajemy szpinak. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.


    Wlewamy do tortownicy (24 cm)  i pieczemy w temperaturze 180 C ok. godziny - do tzw. suchego patyczka.


     


    Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.


     


     Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.


     


    Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.


    Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mielimy 20 s. /obr.10. Zakładamy motylek. Dodajemy śmietanę i mixy. Ubijamy śmietanę -  ja ustawiam najpierw 15 s. / obr. 4, sprawdzam konsystencję i dodaję w razie potrzeby 1 - 3 razy po 5 s. /obr. 4.


     


     Na spodni blat dajemy bitą śmietanę, wyrównujemy warstwę, posypujemy okruchami ciasta i dekorujemy pestkami granatu lub borówkami. Leciutko dociskamy dłonią.


    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Przepis na tortownicę 24 cm. Z 1/3 porcji można też upiec 12 mufinek - wtedy dwie przeznaczamy na wykonanie "mchu".

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto "Leśny mech"

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?