
- TM 5
Składniki
Pierzynka z serka Philadelphia
- 300 g sera Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 125 g śmietany 30%
- 250 g Piwa Guenness
- 250 g masła, nie solonego,pokrojonego w kawałki
- 75 g kakao ciemnego
- 400 g cukru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 275 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Przygotować tortownicę o średnicy 24cm
Do naczynia miksujacego dodac masło pokrojone na kawałki plus piwo.
Podgrzewać 4min/60/obr.1
Dodac kakao i cukier.Wymieszać 20 sek./obr.4
Dodać kwaśną śmietanę,jajka i ekstrakt z wanili i wymieszać 10sek./obr.4/
Nastepnie dodać makę,sodę,mieszać 10sek./obr 3
Zebrać ze ścianek mąkę i jeszcze raz wymieszać 10sek./obr.3
Ciasto wylać do przygotowanej formy.
Piec w rozgrzanym już piekarniku w temp. 180st prez 50-70minut.
Po wyciągnieciu pozostawić do ostygnięcia.
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszło fajnie, ale koniecznie trzeba dopisać ilość jajek w składnikach i jak dokładnie zrobić krem bo na czuja to tak dość nerwowo na sam koniec wysżło
brakuje równiez opisu jak zrobić pierzynkę
Ten przepis udało się spokojnie zrobić na Theromixie TM 31. Takie info dla tych ze starszym modelem.
Dziękuję
Tr zeba dodać 2 jajka
Kasiu popraw w składnikach,
A swoją droga ciasto jest bardzo smaczne i sztbko je sie robi .Polecam
Cześć, mam pytanie. A ile jaj trzeba dodać? W przepisie jest tylko "dodać jaja".