thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Biszkopt

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypty soli

Krem

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g budyniu śmietankowego, w proszku
  • 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 gramów masła

Polewa

  • 200 gramów masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1/2 Szklanki mocnego naparu z kawy
  • 200 gramów Okrągłych biszkoptów
  • 1 Szklanka o pojemności 250 ml

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto Góra Lodowa
  1. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Zakładamy motylka. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę Obroty ustawiamy na 3 bez ustawienia czasu do ubicia się piany. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą łyżki zdejmujemy miarkę i wsypujemy w niedużych porcjach suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.Załóż motylek 350 ml mleka wlewamy do urządzenia nastawiamy na 7 minut temperatura 100 stopni obroty 2.5. zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Zmniejszamy temperaturę do 80 stopni zdejmujemy miarkę i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy aż budyń będzie mocno gęsty. Przelewamy do miseczki owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Myjemy misę następnie, masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.Masło lub margarynę roztapiamy w urządzeniu temp. 4 minuty/80 stopni/obr. 3.następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wylaczamy temperaturę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto Góra Lodowa

Wydrukuj:

Komentarze