Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
38min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 04/12/12
Składniki
- Ciasto:
- 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa:
- 300 g Czekolady mlecznej
- 250 g orzechów włoskich, połówek, wyłuskanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Do naczynia miksującego włożyć 150 g orzechów i czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
- Dodać masło, podgrzać 5 min/90ºC/obr. 2.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać30 s/obr. 3.
- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm). Piec w piekarniku 30-40 min. Ciasto po przekrojeniu powinno być w środku wilgotne.
- Polewa:
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 7, następnie podgrzać 2 min 30 s/70ºC/obr. 2.
- Polać polewą schłodzone ciasto. Przed podaniem pokroić je na kawałki wielkości 4x4 cm, każdy kawałek udekorować połówką orzecha.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
wyszło okropne suche gorzkie nie wiem co zrobiłam nie tak
This is very easy and delicious!! My family asked me to redo them ASAP!! It's easy to take it out at lunch and have these ready when the kids get home slope io from school.
dziękuję za przepis, bardzo dobre dałam orzechy i migdały
Ciasto pyszne i mocno czekoladowe. Piekłam je 30 minut w 180 stopniach. Zmniejszyłam ilość cukru do150, a i tak jest słodkie. Polecam przepis
Nie ma nic lepszego.
[quote] Jolixx napisał:
Swietny przepis! Dziękuję! Ciasto zeszło migusiem. Mokre w środku, chrupiące z zewnątrz. Dałam migdały zamiast orzechów, bo akurat je miałam i 2 łyżeczki kakao. Polecam przepis i pozdrawiam.
Swietny przepis! Dziękuję! Ciasto zeszło migusiem. Mokre w środku, chrupiące z zewnątrz. Dałam migdały zamiast orzechów, bo akurat je miałam. Polecam przepis i pozdrawiam.
super .. cukru mniej 140 g, zamiast orzechów dodałam migdały , piekłam 170 st.C termoobieg 30min i super wilgtne w środku
Bardzo pyszne
Niezle ale spodziewalem sie czegos lepszego, moze tez zbyt dlugo pieklem
Are you sure to delete this comment ?