Składniki
ciasto
- 50 gramów Czekolady gorzkiej
- 50 gramów ciepłej wody
- 150 gramów masła
- 150 gramów cukru pudru
- 4 jajka surowe
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 łyżki kakao naturalnego
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
- 200 gramów cukru pudru
- 50 gramów spirytusu, (można zastąpić wódką)
- 1 aromat arakowy
- sok z 1/2 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 2 sek./obr. 7
Dolać 1/2 MT ciepłej wody i wymieszać 3 sek./obr. 3
Włożyć pozostałe składniki ciasta w podanej kolejności i wyrabiać 2 i 1/2 min./"Ciasto"
Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 st. C (z termoobiegiem). Naczynie miksujące umyć.
Włożyć składniki na lukier do czystego naczynia, mieszać 3 sek./obr. 4
Lukier rozprowadzić kopystką na gorącym cieście i zostawić do wystygnięcia
Ostygnięte ciasto krajać przy pomocy MT lub szklanki na półksiężyce albo na inne 'dziwolągi'
ciasto
lukier
wykończenie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
U mnie do lukru zawsze się dodawało rumu, więc nazywaliśmy je rumowe księżyce