thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
48min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto kruche
  • 180 g cukru
  • 90 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
  • 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka olejek waniliowy or 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Ciasto drożdżowe
  • 150 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 80 g masła
  • 1 łyżka suchych drożdzy, (15 g)
  • 1 łyżka olejku waniliowego or 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 25 g mleka
  • 4 jajka, (każde 60 g)
  • 520 g mąki
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto kruche:
      Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
    2. Dodać margarynę, masło, mąkę i olejek waniliowy, wymieszać 15-20s/obr.5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.


      Ciasto drożdżowe:

    3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, olejek waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
    4. Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
    5. Dodać mąkę i wyrobić 2min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
    6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
    7. Podzielić ciasto na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki, nałożyć na każdą kulkę ciasta i lekko docisnąć. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 18 - 20 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.



Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciastka "Conchas"

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: