Składniki
- 250 g kleiku ryżowego
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g wiórek kokosowych
- 40 g jogurtu naturalnego
- ulubiona marmolada, dżem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy jogurt naturalny, połowę kleiku, jajka,wiórki, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, połowę masła, drugą połowę kleiku, drugą połowę masła i za pomocą kopystki mieszamy czas 20-30 sek, obr.3. Ciasto wyjdzie gęste i należy po otworzeniu wieczka zamieszać jeszcze kopystką w naczyniu. Z ciasta formowac kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć każdą kulkę i zrobić palcem dziurkę i nałożyć do niej marmoladę (ok. pół łyżeczki). Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni. Można tak z 3 minuty przed końcem włączyć termoobieg aby się ładnie zarumieniły - to zależy od piekarnika. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Porażka, ciastka rozlały się w piekarniku w jedną całość. Zmieliłam ryż w termomiksie. W smaku dobre, ale co z tego jak nie da się ich użyć jako ciastka. Co zrobiłam żle, nie wiem.
Niestety ciasto wyszlo bardzo rzadkie, dodalam maki kokosowej, ale nie pomogle. Wielka szkoda...
pyyyszne, zdecydowanie moje smaki. Polecam!
Te ciasteczka zrobiłam w weekend i baaaardzo szybko się rozeszły Przepis jest świetny a ciasteczka palce lizać Polecam
Klapa , ciapa nie wiem czemu nie wyszły , zrobiłam wszystko w/g przepisu, zamiast kleiku dałam zmielony ryż , ciasto było bardzo rzadkie pomimo ,że dodałam dużo więcej kleiku ( mąki ryzowej) niż w przepisie żeby zagęścic. Szkoda, bo większosć pisze że są to pyszne ciasteczka. Jeśli ktoś wie czemu mogło sie tak stać to prosze o podpowiedź .
Witaj widze że Ela już pomogła dzieki Eluniu kostka masła to faktycznie dużo, ale warte są zrobienia bo są pyszne ja margaryny nie używam bo jest bardziej szkodliwa i robi się ciasteczka raz na jakiś czas a nie codziennie więc nie zaszkodzą pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
no to śliczne dzięki.
robiłam ostatnio mufiny z Twojego przepisu,te owsiane,do skoły.Niestety to był"błąd" bo teraz nie mogę się opędzić od rodziny i muszę je rogić ciągle.Tak są pyszne.Ponieważ Mikołaja kolega jest alergikiem,to dla niego przygotowuję w wersji z jajami przepiórczymi i jogurtm kozim zamiast zwykłego.Też są pyszne.
MONIKA MIX.
Moniko, ja też już robiłam z mąką ryżową (zmieliłam ryż) i ciasteczka wyszły super. Robię je ze swoimi dżemamni lub z nutelką śliwkową. Są pyszne, polecam!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja najczęściej dodaję masła roślinnego MR z kubeczka i dodaję mniej cukru (150g), jak mam to brązowego. Kostka tłuszczu to dużo ale przecież nie zjadamy wszystkich ciastek na raz więc na jedno ciasteczko przypada go niewiele
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
dzięki ,to mnie uspokoiłaś,przeraża mnie tylko ta kostka masła, :O Przecież to jakaś potworna ilość.Można rozumiem zamiast masła użyć jakiejś"Kasi lub Palmy"? Myślę o tej ilości cholesterolu i kaloriach
MONIKA MIX.
Are you sure to delete this comment ?