thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 08/09/12
zmieniono dnia: 07/11/12

Składniki

  • 250 g kleiku ryżowego
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • ulubiona marmolada, dżem

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy jogurt naturalny, połowę kleiku, jajka,wiórki, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, połowę masła, drugą połowę kleiku, drugą połowę masła i za pomocą kopystki mieszamy czas 20-30 sek, obr.3. Ciasto wyjdzie gęste i należy po otworzeniu wieczka zamieszać jeszcze kopystką w naczyniu. Z ciasta formowac kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć każdą kulkę i zrobić palcem dziurkę i nałożyć do niej marmoladę (ok. pół łyżeczki). Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni. Można tak z 3 minuty przed końcem włączyć termoobieg aby się ładnie zarumieniły - to zależy od piekarnika. Odstawić do wystygnięcia.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka ryżowe z marmoladą :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 14, 2019 at 17:02

    Porażka, ciastka rozlały się w piekarniku w jedną całość. Zmieliłam ryż w termomiksie. W smaku dobre, ale co z tego jak nie da się ich użyć jako ciastka. Co zrobiłam żle, nie wiem.

  • grudnia 17, 2016 at 14:34

    Niestety ciasto wyszlo bardzo rzadkie, dodalam maki kokosowej, ale nie pomogle. Wielka szkoda...Cry

  • grudnia 21, 2014 at 19:18

    pyyyszne, zdecydowanie moje smaki. Polecam!

  • grudnia 1, 2014 at 11:06
    5.0

    Te ciasteczka zrobiłam w weekend i baaaardzo szybko się rozeszły tmrc_emoticons.;) Przepis jest świetny a ciasteczka palce lizać tmrc_emoticons.) Polecam

  • maja 18, 2014 at 17:04

    Klapa , ciapa nie wiem czemu nie wyszły , zrobiłam wszystko w/g przepisu, zamiast kleiku dałam zmielony ryż , ciasto było bardzo rzadkie pomimo ,że dodałam dużo więcej kleiku ( mąki ryzowej) niż w przepisie żeby zagęścic. Szkoda, bo większosć pisze że są to pyszne ciasteczka. Jeśli ktoś wie czemu mogło sie tak stać to prosze o podpowiedź . tmrc_emoticons.((

  • grudnia 15, 2013 at 22:23

    Witaj tmrc_emoticons.D  widze że Ela już pomogła tmrc_emoticons.D dzieki Eluniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  kostka masła to faktycznie dużo, ale warte są zrobienia bo są pyszne tmrc_emoticons.) ja margaryny nie używam bo jest bardziej szkodliwa tmrc_emoticons.) i robi się ciasteczka raz na jakiś czas a nie codziennie więc nie zaszkodzą tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • grudnia 4, 2013 at 11:37

    no to śliczne dzięki.

    robiłam ostatnio mufiny z Twojego przepisu,te owsiane,do skoły.Niestety to był"błąd" bo teraz nie mogę się opędzić od rodziny i muszę je rogić ciągle.Tak są pyszne.Ponieważ Mikołaja kolega jest alergikiem,to dla niego przygotowuję w wersji z jajami przepiórczymi i jogurtm kozim zamiast zwykłego.Też są pyszne. Big Smile

    MONIKA MIX.

  • grudnia 4, 2013 at 11:29
    5.0

    Moniko, ja też już robiłam z mąką ryżową (zmieliłam ryż) i ciasteczka wyszły super. Robię je ze swoimi dżemamni lub z nutelką śliwkową. Są pyszne, polecam!   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 4, 2013 at 11:28
    5.0

    Ja najczęściej dodaję masła roślinnego MR z kubeczka i dodaję mniej cukru (150g), jak mam to brązowego. Kostka tłuszczu to dużo ale przecież nie zjadamy wszystkich ciastek na raz więc na jedno ciasteczko przypada go niewiele  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 4, 2013 at 11:23

    dzięki ,to mnie uspokoiłaś,przeraża mnie tylko ta kostka masła, :O Przecież to jakaś potworna ilość.Można rozumiem zamiast masła użyć jakiejś"Kasi lub Palmy"?  Love Myślę o tej ilości cholesterolu i kaloriach tmrc_emoticons.;)

    MONIKA MIX.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: