- TM 31
Składniki
tłuszcz do smażenia
- 8 kostek smalcu do smażenia
ciasto:
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia bezglutenowego
- 4 płaskie łyżki rumu
- 1 szczypty soli
- 10 płaskich łyżek śmietany gęstej kwaśnej
- 3 jajka cale
- 5 żółtek
- 400 g mąki bezglutenowej do wypieku ciast, np. "Schar" lub "Bezgluten"
- 100 g mąki ryżowej
- 400 g mąki bezglutenowej do wypieku ciast, np. "Schar" lub "Bezgluten"
- 100 g mąki ryżowej
- 5 żółtek
- 3 jajka cale
- 10 płaskich łyżek śmietany gęstej kwaśnej
- 4 płaskie łyżki rumu
- 1 szczypty soli
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia bezglutenowego
- 8 kostek smalcu do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Jeśli jest zbyt mokre i lepkie, podsypac mąką i ponownie wyrobić 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" /. Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią.
2. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać kolejno cienko na stolnicy, podsypując maką bezglutenową.
3. Wykrawać nożem lub radełkiem podłużne faworki, nacinać wzdłuż i "przewijać" przez nacięcie.
4. Smażyć na rozgrzanym smalcu na obie strony na złoty kolor, wyjmować na tacę wyłożoną ligniną w celu odsączenia tłuszczu.
5. Układać faworki piętrami na półmisku, posypując cukrem pudrem.
Ciasto:
Wykonanie faworków:
Porady
Rozwałkowane cienko ciasto jest delikatne, łatwo sie rozrywa i klei. "Przewinięte" faworki smażyć od razu, nie dopuszczając do wysuszenia ciasta. Dopiero wtedy rozwałkowywać kolejną porcję ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze