- TM 31
Składniki
Składniki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 40 g cukru
- 3 jajka
- 125 g margaryny, w kawałkach
- 500 g sera twarogowego, w kawałkach
- 1 łyżka octu lub spirytusu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozpuścić w "Blokada naczynia miksującego" margarynę, 60st/2 min./obr.2
2. Dodać ser, jajka, cukier, wymieszać 3min./obr.6
3. Dodać mąkę, sodę i ocet/spirytus, wyrobić przy pomocy kopystki "Ciasto" 3 min.
Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka (np. szklanką) i w środku mniejsze (np. kieliszkiem) aby powstały równe oponki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, wyjąć widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków i odsączyć na ręczniku papierowym.
Gotowe oponki obsypać cukrem pudrem.
Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek i komentarz.
Oponki
Porady
Olej nie powinien być zbyt gorący, ponieważ oponki nie wyrosną odpowiednio. Zbyt mocno rozgrzany olej można szybko ostudzić wrzucając kilka plastrów surowego ziemniaka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne. Dodałam wiecęj cukru (75 g zamiast 40g) oraz aromat waniliowy.
Przepyszne oponki🥰🥰🥰 dziewczynki się zajadają, naprawdę miękkie i smaczne . Dziękuję za przepis 😘😘
mpoki: tak, są wyborne. Masło zamiast margaryny w takiej samej ilości
Ewciar81:
Bardzo dobre oponki, pierwszy raz robiłam, dzieci się zajadały, bardzo łatwy przepis 👏👏👏
Oponki wspaniałe robiłam już kilka razy.
Wyszły pyszne. Zapewne będą u nas częściej gościć. Dodałam ok 100 g cukru, a nie jak w przepisie.
Pyszne i proste w wykonaniu, tak jak lubię. Osobiście polecam więcej cukru, tak 100-120g. Na pewno będę powtarzać ten przepis. Polecam
Pychota! Wczoraj robione pierwszy raz, dzisiaj powtórka. Dodałam cukier waniliowy.
Super przepis, mega smaczne, dzieci zachwycone. Dziękuję za przepis. POLECAM
Are you sure to delete this comment ?