thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/01/16
zmieniono dnia: 20/05/22

Składniki

Składniki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki
  • 40 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny, w kawałkach
  • 500 g sera twarogowego, w kawałkach
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Oponki
  1. 1. Rozpuścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" margarynę, 60st/2 min./obr.2

    2. Dodać ser, jajka, cukier, wymieszać 3min./obr.6

    3. Dodać mąkę, sodę i ocet/spirytus, wyrobić przy pomocy kopystki Ciasto"Ciasto" 3 min.

     

    Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka (np. szklanką) i w środku mniejsze (np. kieliszkiem) aby powstały równe oponki.

    Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, wyjąć widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków i odsączyć na ręczniku papierowym.

    Gotowe oponki obsypać cukrem pudrem.

     

    Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek i komentarz.

Porady

Olej nie powinien być zbyt gorący, ponieważ oponki nie wyrosną odpowiednio. Zbyt mocno rozgrzany olej można szybko ostudzić wrzucając kilka plastrów surowego ziemniaka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrupiące serowe oponki

Wydrukuj:

Komentarze