- TM 31
Składniki
Składniki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 40 g cukru
- 3 jajka
- 125 g margaryny, w kawałkach
- 500 g sera twarogowego, w kawałkach
- 1 łyżka octu lub spirytusu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozpuścić w "Blokada naczynia miksującego" margarynę, 60st/2 min./obr.2
2. Dodać ser, jajka, cukier, wymieszać 3min./obr.6
3. Dodać mąkę, sodę i ocet/spirytus, wyrobić przy pomocy kopystki "Ciasto" 3 min.
Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka (np. szklanką) i w środku mniejsze (np. kieliszkiem) aby powstały równe oponki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, wyjąć widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków i odsączyć na ręczniku papierowym.
Gotowe oponki obsypać cukrem pudrem.
Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek i komentarz.
Oponki
Porady
Olej nie powinien być zbyt gorący, ponieważ oponki nie wyrosną odpowiednio. Zbyt mocno rozgrzany olej można szybko ostudzić wrzucając kilka plastrów surowego ziemniaka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne. Dodałam wiecęj cukru (75 g zamiast 40g) oraz aromat waniliowy.
Przepyszne oponki🥰🥰🥰 dziewczynki się zajadają, naprawdę miękkie i smaczne . Dziękuję za przepis 😘😘
mpoki: tak, są wyborne. Masło zamiast margaryny w takiej samej ilości
Ewciar81:
Bardzo dobre oponki, pierwszy raz robiłam, dzieci się zajadały, bardzo łatwy przepis 👏👏👏
Oponki wspaniałe robiłam już kilka razy.
Wyszły pyszne. Zapewne będą u nas częściej gościć. Dodałam ok 100 g cukru, a nie jak w przepisie.
Pyszne i proste w wykonaniu, tak jak lubię. Osobiście polecam więcej cukru, tak 100-120g. Na pewno będę powtarzać ten przepis. Polecam
Pychota! Wczoraj robione pierwszy raz, dzisiaj powtórka. Dodałam cukier waniliowy.
Super przepis, mega smaczne, dzieci zachwycone. Dziękuję za przepis. POLECAM