- TM 5
Składniki
Chlebek bananowy najlepszy
- 4 porcje bananów, dojrzałych, bardzo dojrzałych
- 1 łyżek olej kokosowy, lub masła
- 170 g mąki orkiszowej, lub pszennej
- 1 łyżeczek Soda oczyszczona, (czubata łyżeczka)
- 1 szczypty soli, drobnej
- 1 łyżeczek wanilia burbońska, mielona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucamy: 4 bardzo ale to bardzo dojrzałe banany, łyżkę oleju kokosowego lub masła, 170 g mąki orkiszowej lub pszennej jeśli ktoś woli, 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 szczyptę soli i trochę wanilii – w formie sproszkowanej lub jako esencja. Można też dodać rodzynek lub żurawiny jeśli ktoś lubi. Miksujemy to wszystko przez 30 s/obr.5. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. I to wszystko!!
Porady
Robiłam już ten chlebek także z podwójnej ilości składników, wtedy czas pieczenia wydłużam o 15 minut.
Jeśli chcecie zrobić muffiny z tego ciasta – też wyjdą boskie, tylko pieczcie je 25-30 minut.
Jeśli chodzi o blaszkę – gdzie Was fantazja i możliwości zaprowadzą – chlebek udaje się w każdej foremce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie wygląda na zdjęciu super ale smak rewelacyjny ! Bez jajka i cukru myślałam ze nie będzie taki dobry ... tylko na te ilość produktów trzeba wybierać mniejsze formy
Bardzo szybki, smakuje jak każdy chlebek bananowy. Ale udaje się znakomicie! U nas z żurawiną i orzechami - zniknął w momencik.
Bardzo łatwy do zrobienia i pyszny, zjedzony przez rodzinkę w 15 minut😉
nie wygląda apetycznie
Are you sure to delete this comment ?