Składniki
- skòrka cytryny, lub pomarańczy
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki masło
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 300 g Migdałów, ze skórką
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzać piekarnik do temp. 150°C.
Połowę migdałów posiekać, resztę zostawić w całości.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, jajka wyrabiać 1 min/obr. 5.
Dodać resztę migdałów, wymieszać 20 s/obr.
Ciasto położyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i uformować bagietki (długość 30 cm, szerokość 3 cm). Ułożyć je w pewnej odległości od siebie i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 150°C przez 25 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.
Po wyjęciu ciasto będzie miękkie. Ostrym nożem pokroić bagietki ukośnie na kawałki (o grubości 1 cm).
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć ostudzić, obrócić i posmarować jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiekać aż się zrumienią.
Wyjąc i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze