- TM 31
Składniki
ciasto
- 0,5 kg porcji mąki
- 20 dkg porcji masła
- 20 dkg porcji cukru (lub mniej żeby za słodkie nie było)
- 2 porcje jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki łyżki ciepłego miodu (najlepiej ulubionego:))
pierwsza warstwa
- 25 dkg porcji orzechów włoskich
- 10 dkg porcji cukru
- 2 łyżki miodu
- 10 dkg porcji masła
krem
- 0,5 litra mleka
- 1,5 porcji budyniu śmietankowego bez cukru
- 0,5 porcji kostki margaryny rozpuszczonej
- 1/3 porcje szklanki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy wg podanej kolejności do naczynia miksującego i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta na 2 min.Następnie robimy z ciasta 2 placki i każdy pieczemy ok. 20 min na 180 stopni. Ciasto jest baaardzo kruche i tym samym ciężkie do rozwałkowania. Ja rozwałkowywałam na folii aluminowej bez przewracania na drugą stronę bo się po prostu nie da ale to normalne i ciasto wychodzi naprawdę pysznie i krucho
Orzechy siekamy 3s. obr. 4 (chyba że wolicie większe kawałki orzechów, to wtedy mniejsze obroty)
Roztapiamy cukier, miód i masło, najlepiej w garnku, następnie wrzucamy do tego orzechy i chwilkę gotujemy. Wykładamy na jeden z placków i pieczemy w piekarniku ok 6 minut, maksymalnie 8 min. Ważne, żeby za długo nie piec, gdyż orzechy stają się wówczas gorzkie.
mleko zagotować z cukrem i margaryną i na tym ugotować budyń. Gorącym budyniem przełożyć placki.
PS: ciasto wychodzi rewelacyjnie. Nie zamieściłam zdjęć, gdyż wszystko zostało momentalnie zjedzone. Ostatnio robiłam je na rodzinną imprezę Andrzejkową i wszystkim smakowało
Powodzenia!
Przygotowanie ciasta
pierwsza warstwa
krem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze