Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO KAKAOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I ORZECHAMI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 g mleko
- 125 g masło, niesolone
- 2 jajka
- 2 łyżki czarna porzeczka, świeża, (powidło)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżki kakao
- 1 płaskie łyżki Soda oczyszczona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CIASTO:
Zemleć cukier 10 s/ obr. 9
- Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3
- Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3
- Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4[/b]
- Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
- POLEWA:
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. - Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3.[/b]
- Odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3
- Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Musze spróbować!