thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
51h 15min
porcja/porcje/porcji
140 g
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 28/09/16
zmieniono dnia: 28/09/16

Składniki

masa serowa

  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 100g śmietany gęstej 12%

kruszonka

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła

ciasto

  • 220 g mleka
  • 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g Miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1.  

    KRUSZONKA:

    Do naczynia mikującego wsypać: 

    - mąkę,cukier,cukier waniliowy,dodać masło 

    wymieszać 10s/obr.6. 

    Przełożyć do innego naczynia, włożyć do lodówki.

     

    CIASTO:

    do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, dukier i cukier waniliowy, podgrzać 2min 30s/37stopni obr.1

    Dodać mąkę, masło, jajko, żółtko i sól, wyrobić 2 min/tryb interwał.

    Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką odczekać 30 minut. 

    Rozgrzać piekarnik do 150stopni. 

     

    MASA SEROWA:

    Założyć motylek wlać jajko do naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć 2 minuty.60stopni obr3

    Zdjąć motylek, dodać twaróg i śmietanę wymieszać przy pomocy kopystki ok 30s obr6 

    Ciasto wyłożyć na przygotowaną wysmarowaną blachę.

    nałożyć na nią ser i posypać kuszonką. 

    PIEC: 30minut 150 stopni następnie zwiększyć do 180stopni i piec kolejne 20minut. 

     

     

Porady

Połączenie przepisu z ABC ciasto drożdzowe i masa serowa tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM I KRUSZONKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?