Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

2-3 banany. obrane

1 łyżeczka kakao do posypania ciasta

niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy

ciasto

  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubate łyżeczki proszek do pieczenia
  • 4 jajka, Białka oddzielić od żółtek
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki UHT 30%
  • 200 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 125 g masła, oraz niewielka ilość do posmarowania formy
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto:
  1. 1.Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.

  2. 2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy  6 min/obr. 3,5 lub do momentu, aż białka będą sztywne. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.

  3. 3. Do naczynia ,iksującego dodać masło i roztopić 1 min 30 s/ temp. 37 st.C/ obr 1,5.

  4. 4. Dodać czekoladę i wymieszać 3min/temp 70 st.C/obr 4.

  5. 5. Dodać śmietanę, cukier i wumieszać 3min/temp.60 st.C/obr 4.następnie otwoprzyć naczynie miksujące i schłodzić masę do 37 st. C.

  6. 6. Do schłodzonej masy dodać zółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać 30s/obr 1,5.

  7. 7. Założyć motylek i dodać ubite białka. wymieszać 15s/obr2,5.

  8. 8. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą. masę przelewamy do formy.

  9. 9. Banany kroimy w plastry na ukos i układamy na wierzchu masy.

  10. 10. Piec 35 min w temp. 175 st.C. upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nieco przestygłe posypujemy delikatnie kakao.

    Smacznego

Porady

Przydarne przybory kuchenne: forma do tarty 28-30 cm, miska, nóż.

Zamiast gorzkiej czekolady można użyć miXu mlecznej i gorzkiej, ciasto będzie słodsze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?