- TM 31
Składniki
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki suchego maku
- 2 banany
- 90 g maślanki lub zsiadłego mleka
- 110 g Miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
LUKIER CYTRYNOWY
- 70 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5-7 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić
W kielichu zmixować banany na puree 15 sekund/obroty 4
Dodać maślankę i wymieszać 5 sekund/ obroty 3, przełożyć do innego naczynia
W kielichu zmiksować masło za pomocą motylka, do puszystości 30sekund/obroty3
Dodać cukier i dalej miksować 30 sekund/obr.3
następnie przy obrotach na 3 wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując
Dodać banany z maślanką i wymieszać 10 sekund/obr.3,5, zdjąć motylek.
Dodać przesianą mąkęz przyprawami, wymieszać około 5sekund/obr4 (tylko do połączenia się składników)
Formę na babkę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, kaszą manną lub semoliną..
Wyłożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka)
Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce
W tym czasie zrobić lukier
Wszystkie składniki na lukier utrzeć z motylkiem obr.3,5 aż się połączą, ozdobić ciasto
Smacznego
Nie jest to tradycyjne ciasto bananowe, raczej ciasto ucierane, którego dodatkiem jest niewielka ilość bananów.
Dzięki temu jest wilgotne, aromatyczne i mięciutkie.
CIASTO I LUKIER
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne polecam
Robiłam w tortownicy. Super ciasto, bardzo smaczne
Czy można je upiec np w tortownicy? Czy forma do babki z kominem ma jakieś specjalne znaczenie?