- TM 31
Składniki
- 200 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 1 łyżeczka soli
- 380-400 g mąki, (mąkę należy wsypywać stopniowo)
- 30 g cukru pudru
- 30 gmiękkiego masła
- 1 małe jajko, roztrzepane
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- do spryskania bułeczek: olej roślinny lub łyżka stopionego masła
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru, do posypania wierzchu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 1/2 szklanki mleka, drożdże 1 łyżeczką cukru pudru, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.
Dodać resztę składników i wyrabiać czas 3 min. / poz. "Ciasto"
Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie bardzo luźne. W razie potrzeby można dosypać odrobinę więcej mąki.
Ciasto zostawić do wyrastania na godzinę.
Następnie wyłożyć na stolnicę i za pomocą MT formować małe okrągłe bułeczki.
Piekarnik nagrzać do 190 st C (bez termoobiegu).
Bułeczki ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 3-4 cm odstępy.
Spryskać delikatnie olejem (lub posmarować masłem), posypać brązowym cukrem i odstawić na pół godziny, by podrosły.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Moje wyszły trochę twardawe ale nie przeszkadzało to za bardzo moim dzieciom w zjedzeniu ich na poczekaniu
żeby się udało musiałam dodać więcej mleka o 60 ml oraz masła o 20 g
Violinka
Może to kwestia włączonego termoobiegu w piekarniku, ale bułeczki wyszły ciut za twarde, dobre w smaku, ale troszeczkę za twarde, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam.
Witam, właśnie wkładam je do piekarnika! Pachną cudnie! Napiszę później jak smakują
Are you sure to delete this comment ?