Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
35h 0min
Czas całkowity
50h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

polewa

  • 250 gramów cukru
  • 55 gramów masła
  • 125 gramów serka śmietankowego, np. philadelphia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli

Masa

  • 250 gramów brązowego cukru trzcinowego
  • 65 gramów masła, w pokojowej temperaturze
  • 2,5 płaskie łyżki cynamonu

Ciasto

  • 240 gramów mleka
  • 65 gramów masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki soli
  • 650 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 35 gramów drożdży,świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Polewa
  1. Cukier i wanilię zmiksować 10s/obrót 10.

    Dodać masło, serek i sól a następnie podgrzać 2 minuty/ 37 st/ obrót 2.

     

    Polewę wykładać na bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika.

  2. Masa
  3. Wszystkie składniki masy umieścić w naczyniu miksującym i miksować 10 s/ obrót 4.

    Powstałą masę rozprowadzić na wcześniej przygotowanym cieście i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.

    Kopystką podzielić na 16 jednakowych ‘ślimaczków’ a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

     

    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.

     Po tym czasie piec przez 15 minut lub do momentu, gdy bułeczki ładnie się zarumienią.

     

    W tym czasie przygotować polewę.

  4. Ciasto
  5. Mleko i masło umieścić w naczyniu i podgrzać 3 min/ 50 stopni/ obrót 1.

    Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności. Wymieszać 15 s/obrót 7, następnie 2 min/ Ciasto"Ciasto" .  

    Ciasto przełożyć do osobnej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.

     

    Jak ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na prostokąt 35x50 cm i pozostawić na czas przygotowania nadzienia. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe à la Cinnabons

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?