- TM 31
Składniki
kruszonka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 130 g mąki totowej
ciasto
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
- 50 g oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 500 g mąki
zaczyn na buchte drożdżową
- 70 g drożdży świeżych
- 100 g mąki
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko całe
- 350 g mleka 3,2%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przgotuj zaczyn : wszystkie składniki włóż do thermomixa i wyrabiać 2 min.tem.37st.obr.4-5,
następnie dołóż włóż do naczynia pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj 10sek.obr. 6 nast. 3min obr. interwał.pozostaw ciasto w naczyniu na ok. 10 mni niech podrosnie , wyłóż blaszkę papierem do pieczenia nast. wyłóż ciasto na blaszkę ,do naczynia włóż składniki na kruszonkę i wykonaj czas ok 5 sek obr.4-5.
kruszonkę wysyp na ciasto i włóż do zimnego piekarnika nast. tem. 180st czas pieczenia ok. 25 min
Porady
ważne ,żeby ciasto wykonać z sercem , aby rosło 3 razy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Asiuniato:czy to ciasto ma rosnąc tylko te 10 min ? A potem od razu do piekarnika ?
Mam pytanie. Czy to ciasto ma rosac tylko raz 10 min a potem od razu do piekarnika ? Za 10 min nie zdąży urosnąć
Witam, jakiś czas temu pytałam czy te 70g drożdży to nie pomyłka.
Ja piekę dużo, chleb, bułki itp. Nigdy nie daję więcej niż maksymalnie 15/10g. Zależy co piekę i ile mąki potrzebuje.
Teraz też wzięłam 10g drożdży. I było jak myślałam... super. Oczywiście trzeba ciasto dłużej zostawić do wyrośnięcia. Resztę robiłam jak podane w przepisie.
Zbyt duża ilość drożdży jest nie zbyt zdrowa.... i Takie wypieki można odrazu kupić byle gdzie, efekt będzie taki sam.
Po za tą ilością drożdży, ciasto super. Napewno będzie pieczone częściej.
nasze ulubione ciasto drożdzowe zawsze wychodzi uwielbiamy z jagodami,truskawkami,borówkami śliwką albo same z kruszonka zawsze wychodzi idealne
Witam czy zamiast oleju moge użyć 50 ml roztopionego masła?????
500g mąki i 70g drożdży ???🤔🙄
Najlepsze ciasto drożdżowe na świecie! Dla mnie zapach i smak dzieciństwa...łatwe i pyszne💕💕💕
Rewelacja.Pyszna,pachnąca ,miękka .Polecam
Rewelacja, piekłem z różnymi owocami i za każdym razem wychodzi pysznie
PS. Drożdzy max 50gr daje zawsze.
fajnababka:dziękuję bardzo za podpowiedź . Buchta właśnie się piecze, zostawię dzis w piekarniku aż wystygnie. Pychotka 😃😃 pozdrawiam
Mania
Are you sure to delete this comment ?