Czas przygotowania
45h 0min
Czas całkowity
46h 15min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Polewa
- 200 g czekolady, 50% kakao
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczki neutralnego oleju
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie
Ciasto
- 5 jajek
- 1 skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 320 g brązowego cukru, lub drobnego cukru do wypieków
- 15 g cukru waniliowego, przygotowanego w Thermomixie
- 1 szczypty soli
- 50 g grubo posiekanej czekolady
- 280 g mąki jaglanej
- 300 g oleju
- 380 g buraków, obrane i pokrojone w talarki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, dodać obrane i pokrojone w talarki buraki 35min/Varoma/obr.1
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Do naczynia miksujacego włozyć pokrojone buraki i olej zmiksować 1min/obr.6.
Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i utrzeć 1min/obr.6.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, czekoladę i dokładnie wymieszać. wymieszać 10s/obr.4
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 75 minut. - Do czystego naczynia miksującego wlać smietankę i podgrzać 2min/90st.C/obr.2.
Dodać pokruszoną czekoladę olej i ekstrakt z wanili wyrobić 3min/80st.C/obr.3.
Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.
Dla dekoracji można przyozdobić lentylkami.
Ciasto
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ile ma być mąki? Czy zamiast mąki jaglanej można dać zwykłą pszenną i jaki jest przelicznik wagowy?