Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
45h 0min
Czas całkowity
46h 15min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 01/4/17
zmieniono dnia: 02/4/17

Składniki

Polewa

  • 200 g czekolady, 50% kakao
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczki neutralnego oleju
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 320 g brązowego cukru, lub drobnego cukru do wypieków
  • 15 g cukru waniliowego, przygotowanego w Thermomixie
  • 1 szczypty soli
  • 50 g grubo posiekanej czekolady
  • 280 g mąki jaglanej
  • 300 g oleju
  • 380 g buraków, obrane i pokrojone w talarki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, dodać obrane i pokrojone w talarki buraki 35min/Varoma/obr.1

    Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

    Do naczynia miksujacego włozyć pokrojone buraki i olej zmiksować 1min/obr.6.

    Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i utrzeć 1min/obr.6.

    Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, czekoladę i dokładnie wymieszać. wymieszać 10s/obr.4

    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 75 minut.

  2. Polewa
  3. Do czystego naczynia miksującego wlać smietankę i podgrzać 2min/90st.C/obr.2.

    Dodać pokruszoną czekoladę olej i ekstrakt z wanili wyrobić 3min/80st.C/obr.3.

    Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.

    Dla dekoracji można przyozdobić lentylkami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Brownie z buraka z mąką jaglaną

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?