Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 22/05/17
zmieniono dnia: 22/05/17
Składniki
ciasto
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki majonezu
- 700 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki
- cukier puder do posypania
- cynamon wg uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.
2. Zakładamy motylek i ubijamy białka 3min/obr.3
3. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
4. Dodajemy zółtka i ubijamy 1,5 min/obr.3.
5. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo podczas 1min./obr.3 (nadal wszystko z motylkiem)
6. Dodajemy majonez i mieszamy 30s/obr.3.
7. Wylewamy na formę wyłożoną papierem, wykładamy rabarbar - można posypać cynamonem jak ktoś lubi - ja osobiście nie toleruję.
8. Piec 45min.
9. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Jeżeli chcesz upiec pyszną babkę majonezową, to po prostu nie dodawaj rabarbaru i daj inna formę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pycha polecam
Właśnie upiekłam i zjadłam jeszcze ciepłe dwa kawałki - bardzo dobre.
Smakuje jak klasyczne ciasto ucierane.
akurat nie sezon na rabarbar i zrobiłam z jabłkami, wyszło super.