thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 700 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki
  • cukier puder do posypania
  • cynamon wg uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.

    2. Zakładamy motylek i ubijamy białka 3min/obr.3

    3. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.

    4. Dodajemy zółtka i ubijamy 1,5 min/obr.3.

    5. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo podczas 1min./obr.3 (nadal wszystko z motylkiem)

    6. Dodajemy majonez i mieszamy 30s/obr.3.

    7. Wylewamy na formę wyłożoną papierem, wykładamy rabarbar - można posypać cynamonem jak ktoś lubi - ja osobiście nie toleruję.

    8. Piec 45min.

    9. Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli chcesz upiec pyszną babkę majonezową, to po prostu nie dodawaj rabarbaru i daj inna formę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto rabarbarowe na majonezie

Wydrukuj:

Komentarze