Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku

  • 200 gramów marchewki, 2 średnie
  • 100 gramów ananasa lub pieczonej dyni, może być z puszki
  • 100 gramów ryżu białego okrągłego, może być gotowa mąka ryżowa
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów Migdałów
  • 1 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 gramów orzechów nerkowca
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 125 gramów syropu klonowego, u mnie z agawy
  • 125 gramów oleju kokosowego, może być rzepakowy/słonecznikowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mielenie i rozdrabnianie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Mielimy ryż na mąkę (1 min/obr 10) - przesypujemy do naczynia
  3. Mielimy migdały (15 s/obr 7) - przesypujemy do naczynia
  4. Siekamy nerkowce (5s/obr 5) - przesypujemy do naczynia
  5. Siekamy marchewke (5 s/obr 6) - przesypujemy do naczynia
  6. Myjemy naczynie
    Ubijamy jajka
  7. Ubijamy jaja z motylkiem (5 min/obr 4) dodajac w miedzyczasie syrop klonowy (u mnie z agawy) i olej kokosowy.
  8. Łączymy składniki i pieczemy
  9. Łączymy wszystko w misce, delikatnie łącząc składniki
  10. Wylewamy do tortownicy. Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  11. Pieczemy 180 C termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
  12. //www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html

Porady

Mieliłam ryż okrągły, biały. Można użyć gotowej mąki ryżowej.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku

Wydrukuj:

Komentarze