Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 21/12/16
zmieniono dnia: 21/12/16
Składniki
Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku
- 200 gramów marchewki, 2 średnie
- 100 gramów ananasa lub pieczonej dyni, może być z puszki
- 100 gramów ryżu białego okrągłego, może być gotowa mąka ryżowa
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów Migdałów
- 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 gramów orzechów nerkowca
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 125 gramów syropu klonowego, u mnie z agawy
- 125 gramów oleju kokosowego, może być rzepakowy/słonecznikowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mielimy ryż na mąkę (1 min/obr 10) - przesypujemy do naczynia
- Mielimy migdały (15 s/obr 7) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy nerkowce (5s/obr 5) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy marchewke (5 s/obr 6) - przesypujemy do naczynia
- Ubijamy jaja z motylkiem (5 min/obr 4) dodajac w miedzyczasie syrop klonowy (u mnie z agawy) i olej kokosowy.
- Łączymy wszystko w misce, delikatnie łącząc składniki
- Wylewamy do tortownicy. Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Pieczemy 180 C termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
- //www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html
Mielenie i rozdrabnianie
Myjemy naczynie
Ubijamy jajka
Łączymy składniki i pieczemy
Porady
Mieliłam ryż okrągły, biały. Można użyć gotowej mąki ryżowej.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Urodziny
Piknik
Wegetariańska
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Deser
Pieczenie
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacja! Proste w przygotowaniu i przepyszne. Moje dzieci zachwycone.
Are you sure to delete this comment ?