thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy 20 sek./obr. 4,5.

    Dodajemy mąkę i szczyptę soli oraz proszek do pieczenia włączamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 1 min 30 sek/ Ciasto"Ciasto" .

    Z ciasta formujemy gruby wałek moczymy go na talerzu lekko w wodzie, a w drugim talerzu obtaczamy w cukrze.

    Kroimy na 0,5 cm plastry.

    Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach na wentylatorze.

    Ciastka robi się szybko, są bardzo kruche, pyszne.

    Polecam!!!!

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bardzo kruche ciasteczka maślane

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 15, 2012 at 17:29

    A mnie ciasteczka się udały. Po prostu po wyjęciu masy z thermomixa trzeba ciasto jeszcze wyrobic na stolnicy i dopiero uformowac wałek. 

  • grudnia 4, 2011 at 12:56

    Ciasto faktycznie nie było plastyczne, rozsypywało się, ale postarałam się zrobić z niego wałek i pokroić. Ciastka udały się i szybko znikneły z talerza. Są naprawdę super i lepsze niż ze sklepu. Polecam i trochę cierpliwości przy ich robieniu.

  • listopada 30, 2011 at 23:40

    Witam. Ciasteczka się udały, są pyszne. Chciałam dodać że ten przepis na pewno jest Andzeja Polana i w oryginalnej postaci nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbowałam obie opcje i jak się nie dodaje proszku, to ciasteczka się nie sklejają.Pozdrawiam Cooking 7

     

  • listopada 14, 2011 at 16:34

    upiekłam również ciasteczka wg tego przepisu. niestety nie wyszły! ciasto nie dało się skleić, nie było plastyczne, rozsypywało się. włożyłam na pół godziny do lodówki ( kruche ciasto powinno poleżeć trochę w lodówce ). Niestety to nic nie pomogło, nie dalo się uformować wałka. Namęczyłam się, jakoś uformowałam te ciastka. Podczas pieczenia wszystko się rozlało i ciasteczka połączyły się w jedną całość. Po upieczeniu, jeszcze gorące, pokroiłam nożem ( po ostygnięciu nie można pokroić bo robią sie już twarde). Posiadam przepis podobny do tego ale są jeszcze 2 żółtka i nie ma proszku do pieczenia. Czy ktoś piekł jeszcze ciasteczka z tego przepisu? Mam wrażenie jakby było za dużo masła. Sama nie wiem. Może Kamcia coś wyjaśni jeśli je piekła osobiście, bo jeśli skorzystała z przepisu Andrzeja Polana to niech nie podaje cudzych przepisów jako swoich. Proszę o komentarze

    pusia

  • listopada 12, 2011 at 23:15

    Mi się wszystko rozpadało jak by było z piasku...Wałka nie dało się skleić za żadne skarby...A Panu Andrzejowi Polanowi one tak pięknie szły ;(

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: