
- TM 31
Składniki
- 40 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 2 rodzynki, do wykonania oczek
- 2 łyżki płatków migdałowych, lub migdałów w słupkach
- 100 g cukru
- 200 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlac mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąkę, 1 jajko i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto krótko wyrobić w rękach i uformować w następujący sposób (układać na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia): z większego kawałka ciasta uformować owalną główkę (ok. 8 cm), po prawej i lewej stronie umieścić podłużne kawałki ciasta (ok. 5 cm) jako uszka, w celu wykonania łapek uformować 4 podłużne kawałki ciasta (ok. 7 cm), natomiast na ogon przygotować kawałek ciasta o długości ok. 4 cm. Z reszty ciasta uformować 25 kuleczek o średnicy ok. 4 cm i wykonać z nich tułów, doklejając go do główki i uszek. Na koniec dokleić łapki i ogon. W uformowaną główkę wcisnąć rodzynki jako oczka.
5. Baranka odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C. Baranka posmarować rozkóconym jajkiem i posypać tułów migdałami.
6. Piec 20-25 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
Dzieci zachwycone
Ciasto pycha.
Baranek jest przepyszny, na stole prezentuje się doskonale szczególnie teraz na wielkanoc, polecam przepis
super,wypróbowany
bardzo ciekawy przepis , będę próbować zrobić takiego baranka na święta
pozdrawiam
Ewa robiłaś mniejsze kuleczki czy ten przepis wychodzi poprostu na dwie sztuki ?
Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM
)

BEATRIX
Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM
)

BEATRIX
pieklam go w zeszłym roku i gościł z nami na swiątecznym sniadanku
pamiętam że wszyscy się zajadali
Wypełnienie tych kulek faktycznie gwarantuje dłuższą świeżość. Ja zazwyczaj robię dzieciom niespodzianki jak nawilkanocnego baranka przystało i chowam tam różne niespodzianki, np łyżeczkę zmiksowanych owoców, syropy owocowe różnych smaków itp. Czasem też polewam baranka syropami owocowymi.
Z tej ilości ciasta wyszły mi śliczne dwa baranki. Przepis super, bardzo dziękuję i wrzucam do mojej książki z przepisami.'