Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szczypty soli
- 230 g cukru
- 1 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia
- 230 g mąki tortowej
Masa czekoladowa
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 4 banany
Masa śmietanowa
- 0,75 litra śmietana 30%
- 4 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżeczki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, Odważyć mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać żółtka ze szczyptą soli i ubić ok. 4 min/obr 4
Dodać cukier, ubijać 1 min/ obr 2
Dodać żółtka, wymieszać 1 min/ obroty 2. Zdjąć motylek.
Ustawić obroty na 2, przez otwór dosypywać mąkę z proszkiem mieszając kopystką.
Wylać ciasto na blaszkę i piec około 20 minut.
Masa czekoladowa
2 Tabliczki czekolady mlecznej (świetnie nadają się do tego mikołaje i zające czekoladowe) rozpuścić w 1/2 szklanki śmietany 30% - 5 min/37 stopni/ obr 1. Wylać masę na biszkopt i poukładać pokrojone w plasterki banany.
Masa śmietanowa
0,75 litra śmietany 30% ubić z dodatkiem żelatyny i cukru pudru - 1min/ obr 4. Wyłożyć masę na ciasto. Można posypać wiórkami czekoladowymi.
Bananowiec
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
WITAM I DZIEKUJE ZA PRZEPIS
Jeszcze ciasta nie probowalam, ale wyglada fajnie choc z przebojami...biszkoptu powinno byc ciut wiecej bo kopystka nie ma co tam robic-nie dociera do ciasta wiec nie potrzebna, poza tym na pewno zelatyne sucha sie podaje do smietany??? ja pierwsza smietane zepsulam i wywalilam wszystko z mojej winy bo dalam mniej smietany (tyle mialam)a robilam minute wiec za dlugo i sie zrobilo maslo,ale! zelatyna sucha byla wszedzie widoczna i wszedzie byly kuleczki zelatynowe wiec drugi juz raz zrobilam inaczej bo sie balam-rozpuscilam zelatyne w wodzie i to dodalam do smietany i cukru.
Odpisz prosze CZY NA PEWNO SUCHA ZELATYNE SIE WKLADA DO SMIETANY (oczywiscie byloby latwiej).Pozdrawiam
W przepisie jest błąd, zaczynamy ubijać białka a nie żółtka.
Szkoda,że nie ma zdjęcia
Are you sure to delete this comment ?