- TM 6
Składniki
Bana bread - chlebek bananowy
- 220 gramów mąki pszennej, lub krupczatki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 25 gramów cukru pudru
- 50 gramów cukru brązowego
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 125 gramów oleju kokosowego
- 3 banan, dojrzały, miękkie, brązowe
- 10-15 gramów orzechy włoskie, łuskane, połówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 160 C i wyłożyć formę keksową papierem do pieczenia.
Porady
Włóż mąkę, sodę i cynamon do miski "Blokada naczynia miksującego" , załóż pokrywkę z miarką i miksuj przez 3 s. turbo. Przesyp do osobnego naczynia.
Następnie dodaj jajka, olej, wanilię i pocięte banany do "Blokada naczynia miksującego" z miarką i miksuj przez 15 s,obroty 6.
Zbierz kopystką masę do środka, dodaj mąkę z naczynia, dołóż cukier i zmiksuj przez 10 s, obr 5. Zbierz kopystką, zamknij pokrywką i w razie potrzeby blenduj przez kolejne 5s, obroty 5.
Tak przygotowaną masę przelej do uprzednio wyłożonej papierem keksówki i piecz przez 55- 65 minut w piekarniku przy temp. 160 C
( termoobieg lub grzanie dolne i górne), aż góra ciastka będzie złotawa; można użyć patyczka do szaszłyka, gdy włożony w środek wychodzi suchy, należy wyłączyć piekranik, wyjąć chlebek z foremki i ostudzić ( może być ciągle w papierze) przez 5 minut w piekarniku.
*** czasy i moc obrotów można modyfikować biorąc pod uwagę różne modele TM. ***
Ilość cukru również nie musi być taka, jaką podałam, można dodać tylko 80 g. brązowego cukru, bez pudru***
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo polecam.
Pyszne ciasto wyszlo. Ja zamiast cukru pudru dodalam lyzeczke cukru wanilinowego I lyzeczke ekstarktu z wanilii. 🤗
Are you sure to delete this comment ?