thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 06/04/14
zmieniono dnia: 06/04/14

Składniki

Ciasto

  • 1 aromat waniliowy
  • 265 g cukru
  • 260 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 8-9 g proszku do pieczenia
  • 7 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jajka całe i cukier wymieszać czas ok 10 min, obr 3 , motylek

  2. Mąki i proszek do pieczenia przesiać (można wszystko wymieszać)

  3. Masło rozpuścić w rondelku. Ma być ciepłe ale nie może dojść do klarowania masła

  4. Po ubiciu jajek zmniejszamy obroty na 2 i wsypujemy przez otwór przesiane mąki i proszek do pieczenia a po chwili mieszania ciepłe masło. 


    Jeszce chwilę mieszamy i już

  5. Formę smarujemy DOKŁADNIE masłem.


    Piekarnik nastawiamy na:
    i tu zależy od piekarnika


    - profesjonalny cukierniczy piec - dół 220C; góra 195- 200C czas 1 godzina
    - domowy - (u mnie) dół 180C czas - 1h 15 min 

Porady

Oczywiście na wierzch polecam polewy.

Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać od góry to należy przykryć je pergaminem (papierem do pieczenia)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka piaskowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 19, 2019 at 19:28

    dobra robiłem wedle przepisu zobacze jak wyjdzie z olejem

  • marca 19, 2016 at 10:52

    Babka bardzo smaczna jednak zdecydowanie do dużej foremki . Dwa razy ją robiłam i za każdym razem duża część ciasta wylała mi się na blaszkę . Więc polecam dużą formę do tej ilości

  • kwietnia 7, 2014 at 19:09

    Czekam na ocenę organoleptyczną tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 7, 2014 at 18:06

    tmrc_emoticons.D Dziękuję za wyczerpującą informację  .Dodałam do wypróbowania  tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • kwietnia 7, 2014 at 17:45

    Jestem przekonany, że można. Tylko że:1. Nie wiem jak zachowa się schodzone masło. Wg znajomego cukiernika może ono sie dokładnie nie wymieszać2. TM po zrobieniu masła trzeba dokładnie odtłuścić bo mogą nie wymieszać się jajka z cukrem.3. Rozpuszczone masło i tak musimy przelać do drugiego naczynia i je ubrudzić. Jak dla mnie wystarczy rondel, w którym je rozpuszczę a nie marnuję czasu na zrobienie tego w TM i umycie go.

  • kwietnia 7, 2014 at 06:53

    A masła nie można jako pierwszy krok rozpuścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" np.3min/70* i odstawić do przestygnięcia?Przecież po to mamy mixia

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.