thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu cytrynowego do ciast

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Zdjąć motylek.
    6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać 1min/obr. 3.
    7. Dodać masę z jajek, wymieszać 30 s/obr. 5.
    8. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy (28 cm), piec 40-45 min.




Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka piaskowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 21, 2021 at 07:45

    Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych"

  • marca 22, 2020 at 10:23

    kate1976: Ja nie znoszę oddzielania białek od żółtek, jak to widzę kończę czytać przepis tmrc_emoticons.) Możesz napisać po kolei jaki czas mieszania na poszczególnych etapach? Mam sprawdzony sposób, ale nie na thermomix, a boje sie zakalca choć tak wszyscy go uwielbiają ;P Z góry dziękuję i pozdrawiam

  • lutego 15, 2020 at 16:22

    Ja dodaję 350 g mąki przennej. Nie używam motylka; miękkie masło po prostu rozcieram z cukrem obr.5/6. Żółtek nie oddzielam tylko po dodaniu mąki i proszku do pieczenia do masła z cukrem nadal ucierając dodaje po jednym całym jajku. Mniej pracy a efekt wyśmienity. Piekę od lat i za każdym razem pełen sukces. Smacznego👍😊

  • grudnia 10, 2019 at 22:47

    Robilam kilka razy i za kazdym razem zakalec

  • kwietnia 21, 2019 at 14:23

    Pyszna, do środka dodałam skórkę pomarańczową, a zamiast masła margarynę "słynne MR roślinne". Piekłam w formie do babki 50 min, na drugiej półce od dołu. Z pewnością będę wracać do tego przepisu. Dziękuje

  • sierpnia 25, 2018 at 17:35
    5.0

    Bardzo dobra. Po przeczytaniu komentarzy małe modyfikacje dla uproszczenia i zmniejszenia kosztów. Po ubiciu jajek, bez wyjmowania motylka dolałam olej zamiast masła 30s obr. 3. Wyjęłam motylek dodałam pozostałe składniki wymieszałam 1.30 obr. 3. Piekłam 45 min w 180°. Żadnego zakalca.

  • sierpnia 23, 2018 at 14:21
    5.0

    Już kilka razy robiona wg tego przepisu. Zawsze wychodzi idealnie. POLECAMSmile

  • sierpnia 7, 2018 at 16:01

    Nie wiem dlaczego wyszedł mi okropny zakalec, wylądował w koszu,czas podany na ubicie żółtek był za krótki, pierwszy raz taki potworny zakalec mi wyszedł a na zdjęciu taka apetyczna babaka

  • stycznia 31, 2018 at 14:02
    5.0

    Pyszna babka. Szybka i prosta. Podałam z lukrem cytrynowym- polecam.

    Czas pieczenia 55 min na termoobiegu.

  • stycznia 21, 2017 at 14:59

    Wyszła mi pyszna babka tmrc_emoticons.) i robiąc ją maki dodałem do masy jajecznej, nie przekładałem jej jak w przepisie- było mi tak łatwiej i szybciej tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: