thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Babka na oleju dwukolorowa

  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru kryształu
  • 200 g oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Babka na oleju dwukolorowa
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    1. Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. W naczyniu miksującym ubić białka na sztywno 4 min./obr. 3.5
    2. Dodać cukier i dalej ubijać przez około 1 min./obr. 3.5
    3.Dodać żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać 1 min./obr.4.
    4. Zdjąć motylek. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej dużej formy z kominem. Ciasta jest tak dużo, że jeśli forma na babkę jest mniejsza, wystarczy jeszcze do małej podłużnej formy dł.24 cm.
    5. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać 10s./obr.4 i wylać na ciasto. Kopystką zgarnąć kakao ze ścianek i ponownie wymieszać 6s/obr.4
    6. Piec: 180 stopni około 30-40 min do suchego patytczka. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

    Babka bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka na oleju dwukolorowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 8, 2021 at 10:20

    arttu: Obiecałam że zdam relacje.
    Piegusek na bazie tego przepisu wyszedł genialny, przy czym:
    dałam 250g cukru bo wiedziałam ze 300 bedzie za duzo
    dałam 280g mąki
    plus 20g maku
    do tego dorzuciłam skórke startą z cytryny
    reszta bez zmian

    a na przyszłosc:
    doleję jeszcze sok z cytryny i cukier cytrynowy

    Piekłam w keksówce, ponad godzinę, ale chyba forma za mała wiec następnym razem upiekę w dwóch mniejszych - wówczas czas pewnie się zgodzi tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 7, 2021 at 09:28

    ok, to robie wg niej pieguska z makiem i skórka cytynową; dam znac czy wyszła tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 11, 2017 at 14:13

    Lidzia brawo Ty! Najlepsza babka jaką jadłam tmrc_emoticons.) puszysta, biszkoptowa, pachnie cudownie, koniecznie do wypróbowania - być może stanie się i Waszą ulubioną babką tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 5, 2017 at 11:03

    Smakowita! przepis godny poleceniatmrc_emoticons.)

    BB

  • kwietnia 3, 2017 at 10:15
    5.0

    Przepyszna babka, bardzo łatwa i szybka - na pewno zagości na moim stole wielkanocnym tmrc_emoticons.)