Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
24
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 01/09/17
Składniki
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki aromatu rumowego, (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
- 370 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia, (15 g)
- 70 g mleka
- 30 g gorzkiego kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć 1 min/obr. 5.
- Dodać 250 g cukru, cukru waniliowego, aromatu rumowego i soli, wymieszać 45s/obr.5.
- Ubić 2 min/obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wyrobić 20s/obr.5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę (Ø 22-24 cm).
- Do pozostałej części masy dodać kakao, 30 g cukru i 30 g mleka, wymieszać 5s/obr.5, kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia, mieszać 5s/obr.5, wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy łyżeczką. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 10 minut do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone na kawałki.
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczna, dałam 330 g cukru
U mnie po upieczeniu i ostudzeniu po przełożeniu na talerz rozlała się sprawdzałem patyczkiem i było ok co poszło nie tak pomóżcie
Karciaa:Mi tez wyszedł zakalec 😂😞.
Szybko się robi i szybko znika. Warto zrobić polewę czekoladową.
Szybka i pyszna Babka
Pyszna babka, robilam wedlug przepisu, jedynie co zmienilam to ilosc cukru (robie to z kazdym ciastem) a tak poza tym to bez innych zmian i wyszedl idealny, mieciutki, wyrosniety i marmurkowy.
nie robię ciast ściśle wg rzepisu, ale tak mało używam termomix że postanowiłąm zrobić zgodnie i ....zakalec pierwszy w życiu,
Karciaa:cos z tym przepisem nie tak , u mnie też zakalec
UPIECZONA I ZJEDZONA BARDZO SZYBCIUTKO.
U mnie tez niestety zakalec 😞 co mogłam zrobić nie tak..?
Are you sure to delete this comment ?