Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 gmleka lub śmietany 12%
- 200 g masła, miękkiego
- 400 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 3 łyżki kakao, gorzkiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać 150 g cukru i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wyrobić 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Dodać pianę z białek, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Połowę ciasta przelać do dużej natłuszczonej formy z „kominem”, drugą połowę pozostawić w naczyniu miksującym.
- Do ciasta w naczyniu dodać kakao i pozostały cukier, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Wyłożyć na ciasto w formie, lekko przemieszać łyżką, piec 1-1,5 h.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie do końca dobrze się upiekła. Wyszedł trochę zakalec.