Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
37min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 50 g oleju, słonecznikowego
- 30 g mleka
- 380 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu waniliowego do ciast
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy (28 cm), piec 30-40 min.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super szybkie i pyszne ciacho
Babka się upiekłam po 60. Minutach. Dwa: jest słodkim chlebem, zbitym i zwartym. Brak pulchność i lekkości, mimo mniejszej ilości maki. 150 cukru i słodkie . Wymieszać wszystkie składniki minutę w tym kilka sekun na 4 inaczej się nie wymiesza. Ciasto nie leje się do foremki, trzeba go ciągnąć i nakładać. Nie polecam przepisu.
Piecze ją bardzo często. Dzieci uwielbiają. Pyszna. Polecam
Coś jest nie tak z tym przepisem chyba...
Piekłam 35 minut w 180 stopniach i okazało się (niestety dopiero przy przekładaniu na talerz), że środek jest surowy. Może powinnam była piec z termoobiegiem, ale takiej informacji zabrakło w tym przepisie Więcej nie będę próbowała... Nie warto bo w smaku bez rewelacji.
Zdecydowanie najgorszy wypiek, jaki poczyniłam w ostatnim czasie. Babka wyszła zbita i sucha. Podejrzewam, że w przepisie jest za dużo mąki. Jedyny plus, że ładnie wyrosła i przez to nieźle się prezentuje... Nie polecam tego przepisu. Szkoda skłądników.
Babka smaczna, ale dość sucha. dodałam tez mniej cukru - ok 160 g.
Zrobiłam dzisiaj w blaszce z kominem. Pięknie wyrosło i jest super w smaku ale cukru dałam mniej niż jest w przepisie. Idealne do małej czarnej.
Szybkie, smaczne ciasto. Użyłam mniej cukru tj. 150g. Do tego dodałam rodzynki. Te wcześniej zalałam wrzątkiem na 10 minut, potem odcedziłam i lekko obtoczyłam w mące, dodając na koniec do ciasta i mieszając kopystką. Wyszło bardzo dobre ciacho
Doskonała babka. Szybka i bezproblemowa. Ja dodałam mniej cukru 150 g bo wolę mniej słodkie i wyszła super.
Are you sure to delete this comment ?