thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
37min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g oleju, słonecznikowego
  • 30 g mleka
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu waniliowego do ciast

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3.
    5. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy (28 cm), piec 30-40 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka ekspresowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 14, 2022 at 21:43

    Super szybkie i pyszne ciacho Big Smile

  • października 16, 2021 at 11:47

    Babka się upiekłam po 60. Minutach. Dwa: jest słodkim chlebem, zbitym i zwartym. Brak pulchność i lekkości, mimo mniejszej ilości maki. 150 cukru i słodkie . Wymieszać wszystkie składniki minutę w tym kilka sekun na 4 inaczej się nie wymiesza. Ciasto nie leje się do foremki, trzeba go ciągnąć i nakładać. Nie polecam przepisu.

  • marca 31, 2021 at 13:01

    Piecze ją bardzo często. Dzieci uwielbiają. Pyszna. Polecam Smile

  • lutego 20, 2016 at 21:01

    Coś jest nie tak z tym przepisem chyba...

    Piekłam 35 minut w 180 stopniach i okazało się (niestety dopiero przy przekładaniu na talerz), że środek jest surowy. Może powinnam była piec z termoobiegiem, ale takiej informacji zabrakło w tym przepisie tmrc_emoticons.( Więcej nie będę próbowała... Nie warto bo w smaku bez rewelacji.

  • maja 22, 2015 at 10:34
    1.0

    Zdecydowanie najgorszy wypiek, jaki poczyniłam w ostatnim czasie. Babka wyszła zbita i sucha. Podejrzewam, że w przepisie jest za dużo mąki. Jedyny plus, że ładnie wyrosła i przez to nieźle się prezentuje... Nie polecam tego przepisu. Szkoda skłądników.

  • lipca 15, 2014 at 12:50
    3.0

    Babka smaczna, ale dość sucha. dodałam tez mniej cukru - ok 160 g.

  • czerwca 19, 2014 at 12:48

    Zrobiłam dzisiaj w blaszce z kominem. Pięknie wyrosło i jest super w smaku ale cukru dałam mniej niż jest w przepisie. Idealne do małej czarnej.

  • lipca 15, 2012 at 18:40

    Szybkie, smaczne ciasto. Użyłam mniej cukru tj. 150g. Do tego dodałam rodzynki. Te wcześniej zalałam wrzątkiem na 10 minut, potem odcedziłam i lekko obtoczyłam w mące, dodając na koniec do ciasta i mieszając kopystką. Wyszło bardzo dobre ciacho tmrc_emoticons.) 

  • grudnia 19, 2010 at 11:26

    Cooking 7  Doskonała babka. Szybka i bezproblemowa. Ja dodałam mniej cukru 150 g bo wolę mniej słodkie i wyszła super.