thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na noże nakładamy motylek. Wbijamy jajka,dodajemy cukier, miksujemy 2 min/obr. 3,5. Miksujemy kolejną minutę na obr. 3 dodając stopniowo olej i 200ml mleka (50ml zostawiamy na później!). Uwaga bo pryska tmrc_emoticons.;)

     

  2. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek. Ściągamy motylka. Bez czasu nastawiamy obr.4 i dodajemy mąkę do uzyskania jednolitej masy. Ja dla lepszego połączenia pod koniec zwiększałam obroty do 6. Masę dzielimy na 3 równe części.

     

  3. 1. biała - wylewamy do wysmarowanej formy babkowej,opruszonej bułką 

    2 - dodajemy rum i kakao, wylewamy na białą masę

    3 - dodajemy resztę mleka i przyprawę piernikową,  dodajemy do reszty w formie.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 50 minut.

  4. Wariant drugi:

    -pomieszałam 250g mąki pszennej i 150g mąki orkiszowej

    -do drugiej warstwy zamiast kako starłam gorzką czekoladę - 2 paski i zamiast rumu dałam amaretto i dodałam 3 łyżki zmielonych migdałów

Porady

Z opisu może wydawać się skomplikowana, ale jest banalnie prosta i można jak widać kombinować. Mi zawsze wyszła, a wyrosta wyżej od komina! Ja osobiście użyłam formy silikonowej więc babka pięknie się błyszczy. SMACZNEGO!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka aromatyczno-jesienna

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?