Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
18
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 03/05/14
zmieniono dnia: 08/05/14
Składniki
Ciasto
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub waniliowego
- 3 / 2 małe / duże jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów
- 3 maliny surowe (mrożonych może być więcej) na babeczkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru
- 150 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
- Masło pokroić na kawałki i włożyć do 3 min temp 90C i gotować aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu.
- Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii (opcjonalnie lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody obroty 5
- Gdy masa troszkę przestygnie dodać jajka 10 sek obroty 5 .
- Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia 1 minuta obroty 5 . Dodać wiórki kokosowe lub zmielone płatki migdałów do połączenia się składników.
- Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3 maliny wciskając je do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut , aż urosną a patyczek wetknięty w środek będzie suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, masa jeszcze zastygnie). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobr, jednak 60 g cukru wystarczy na tę porcję - słodki sam w sobie jest już kokos nie ma co przesadzać : ) - i przesładzać
połowa cukru
jest szał
za chwilę wyjmę z piekarnika ale wyglądają bajecznie i założę się, że tak smakują
W smaku ok, ale nieco "gniotowate" i dość suche. Maliny nie zapadły się w cieście... Następnym razem nie dodam mąki pszennej, albo dodam jej tylko połowę - ciasto powinno być luźniejsze. Zobaczymy, co z tego eksperymetu wyjdzie.
Babeczki wyborne cukru dałam połowę i to w zupełności wystarczy. bardzo fajny przepis.
Pyszne babaeczki Robię je często jednak zminiejszyłam ilość cukru o połowę... są teraz odpowiednio słodkie-, a kompozycja z malinami ... najlepsza !!! Oczywiście pakuję tam malin ile sie da
pychotki ))
Zrobiłam z kokosem i są pyszne. Bede musiala dorobic [[wysiwyg_imageupload:2577:]]
Bardzo dobre
Are you sure to delete this comment ?