Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
39min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 25/11/21
zmieniono dnia: 05/12/21
Składniki
- 100 g gorzka czekolada, 70%
- 50 g masło
- 1 jajko
- 40 g cukier, biały
- 40 g cukier trzcinowy
- 1 łyżki kakao
- 75 g mąka pszenna, do typu 550
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypty sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 500 ml wody wlej do robota kuchennego.
Czekoladę i masło pokrój i włóż do miseczki.
Zdejmij miarkę z pokrywy robota i nałóż na nią ceramiczną miseczkę. Nastaw na 20 minut/gotowanie na parze.
Jak tylko składniki zaczną się rozpuszczać – mieszaj silikonową szpatułką. Mieszaj, aż całkowicie się ze sobą połączą.
Miseczkę z bain marie czekoladowym odstaw na bok. Z miski robota wylej pozostałą wodę. Wstaw ją pod zimną wodę. Musisz schłodzić miskę. Dokładnie ją wysusz - Do miski robota wrzuć jajko oraz cukier Załóż motylka i nastaw 3 minuty/prędkość 4
Do zmiksowanego jajka dolej wcześniej przygotowaną czekoladę bain marie. Nastaw na 3 minuty/prędkość 4
Po tym czasie otwórz misę i dorzuć wszystkie pozostałe składniki i znowu nastaw na 3 minuty/prędkość 4
Powinnaś mieć ładne, błyszczące ciasto, trochę jakby o konsystencji musu czekoladowego. Przełóż je do miseczki i wstaw do lodówki na około 10-15 minut. - W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C (termoobieg)
Wyciągnij ciasto z lodówki.
Łyżeczką do kawy nabieraj porcje ciasta, i lekko wilgotnymi rękami "uturlaj" kuleczki
Na blachę wyłożoną papierem lub Silpatem zacznij układać kulki
Wstaw całość do piekarnika na około 7-9 minut
Ciasteczka delikatnie powinny się rozpłynąć i urosnąć, ale bez jakiś spektakularnych zmian. Wierzch ciasteczek może trochę popękać
Wyciągnij je z piekarnika, będą jeszcze miękkie jak je dotkniesz. Stygnąc ich wierzch delikatnie stwardnieje, ale wewnątrz … będzie mięciutko i niebiańsko!
Możesz ciasteczka posypać cukrem pudrem. Zjedz je letnie, lub całkiem schłodzone
BAIN MARIE (co to jest przeczytaj na dole opisu)
CIASTO
PIECZENIE
Porady
Co to jest bain marie dowiesz się tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/bain-marie-thermomix-lidlomix/
Zamiast robić bain marie w Thermomixie, możesz wykonać je w sposób tradycyjny :
mniejszy garnek (lub miseczkę) z masłem i czekoladą, wkładasz do większego garnka. Ten większy garnek wypełniasz wodą i go podgrzewasz, jednocześnie mieszając zawartość mniejszego, który kąpie się w tym większym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze