thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
39min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 25/11/21
zmieniono dnia: 05/12/21

Składniki

  • 100 g gorzka czekolada, 70%
  • 50 g masło
  • 1 jajko
  • 40 g cukier, biały
  • 40 g cukier trzcinowy
  • 1 łyżki kakao
  • 75 g mąka pszenna, do typu 550
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 szczypty sól

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BAIN MARIE (co to jest przeczytaj na dole opisu)
  1. 500 ml wody wlej do robota kuchennego.

    Czekoladę i masło pokrój i włóż do miseczki.

    Zdejmij miarkę z pokrywy robota i nałóż na nią ceramiczną miseczkę. Nastaw na 20 minut/gotowanie na parze.

    Jak tylko składniki zaczną się rozpuszczać – mieszaj silikonową szpatułką. Mieszaj, aż całkowicie się ze sobą połączą.

    Miseczkę z bain marie czekoladowym odstaw na bok. Z miski robota wylej pozostałą wodę. Wstaw ją pod zimną wodę. Musisz schłodzić miskę. Dokładnie ją wysusz



  2. CIASTO
  3. Do miski robota wrzuć jajko oraz cukier Załóż motylka i nastaw 3 minuty/prędkość 4

    Do zmiksowanego jajka dolej wcześniej przygotowaną czekoladę bain marie. Nastaw na 3 minuty/prędkość 4

    Po tym czasie otwórz misę i dorzuć wszystkie pozostałe składniki i znowu nastaw na 3 minuty/prędkość 4

    Powinnaś mieć ładne, błyszczące ciasto, trochę jakby o konsystencji musu czekoladowego. Przełóż je do miseczki i wstaw do lodówki na około 10-15 minut.



  4. PIECZENIE
  5. W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C (termoobieg)

    Wyciągnij ciasto z lodówki.

    Łyżeczką do kawy nabieraj porcje ciasta, i lekko wilgotnymi rękami "uturlaj" kuleczki

    Na blachę wyłożoną papierem lub Silpatem zacznij układać kulki

    Wstaw całość do piekarnika na około 7-9 minut

    Ciasteczka delikatnie powinny się rozpłynąć i urosnąć, ale bez jakiś spektakularnych zmian. Wierzch ciasteczek może trochę popękać

    Wyciągnij je z piekarnika, będą jeszcze miękkie jak je dotkniesz. Stygnąc ich wierzch delikatnie stwardnieje, ale wewnątrz … będzie mięciutko i niebiańsko!

    Możesz ciasteczka posypać cukrem pudrem. Zjedz je letnie, lub całkiem schłodzone

Porady

Cooking 1

Co to jest bain marie dowiesz się tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/bain-marie-thermomix-lidlomix/

Zamiast robić bain marie w Thermomixie, możesz wykonać je w sposób tradycyjny :

mniejszy garnek (lub miseczkę) z masłem i czekoladą, wkładasz do większego garnka. Ten większy garnek wypełniasz wodą i go podgrzewasz, jednocześnie mieszając zawartość mniejszego, który kąpie się w tym większym

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BROWNKIS - CIASTECZKA COOKIS A LA BROWNIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: