- TM 31
Składniki
Polewa
- 30 g miekkiego masla w kawalkach
- 200 g cukru
- 50 g serka topionego śmietankowego
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- cynamon
Ciasto
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g mąki
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 30 g orzechow wloskich
- 100 g ananas w plastrach, z puszki, w soku
- 250 g marchewki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzac 200°C.
Marchewke wlozyc do"Blokada naczynia miksującego" , 10sek./obr.8, kopystka zsunac wdol i jeszcze raz rozdrobnic 5sek/obr.8, przelozyc do miski. Ananas i orzechy wlozyc do"Blokada naczynia miksującego" i 4sek./obr. 4 rozdrobnic i przelozyc do marchewki.
"Blokada naczynia miksującego" umyc. Wlozyc do "Blokada naczynia miksującego" jajka, cukier i cukier waniliowy ubic 1 min./obr.4, dodac make, olej, proszek do pieczenia i cynamon 1 min./obr.4 wymieszac. Dodac marchewke, orzechy i ananas jeszcze raz wymieszac 30 sek./obr.3
Wlozyc do formy i piec okolo 45 min.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier 20 sek./obr.10 przelozyc do innego pojemnika.
Maslo wlozyc do"Blokada naczynia miksującego" i roztopic 3 min./60°C/obr.2. Dodac serek topiony i 3 min./80°C/obr.3. Dodac cukier puder i sok z cytryny i wymieszac na jednolita mase 2 min./80°C/obr.3
Na schlodzone ciasto wysmarowac polewe i posypac cynamonem.
Ciasto
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam inną polewę: po pół tabliczki czekolady mlecznej i białej z pół MT soku z ananasa (zagotować), również wyszło bardzo smaczne.
Pycha
Witaj. Do tej pory robiłam wiele razy marchewkowe ale wstawiałam w zimny piekarnik.
Joan51
Ciasto jest przepyszne , zaskakujące w smaku , w środku wilgotne , nie spodziewałam się tego co wyszło po upieczeniu , moi goście byli pozytywnie zaskoczeni smakiem . Powinno nazywac sie placek , bo jest raczej cieńkie , tzn zaraz po upieczeniu było wyższe , ale po ostygnięciu opada. Glazura jest bardzo słodka i nadaje całości smaku. Polecam w 100 %. Spróbujcie,bo naprawdę warto.
W Australii jest to serek Philadelfia. Jest to serek ktory stosuje sie do robienia sernikow. Nie jestem pewna czy polski serek topiony to jest to samo.
Pozdrawiam
Maria
O ciekawy przepis i to jeszcze z serkiem topionym dodaje do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ohhhh, ja tez nie mieszkam w polsce. Ja kupilam " Bayernland " -Schmelzkäsezubereitung. (Niemcy). Moze Ci sie uda. Ten serek mozna tez smarowac na chleb. Moze sobie cos znajdziesz...
http://www.lebensmittel.de/?Artikel=92859321&from_page=produktliste&p=artdetails&redir=1
http://www.google.pl/search?q=serek+topiony&hl=de&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FxcdUNWLGuaA4gSroIHwCQ&sqi=2&ved=0CFcQsAQ&biw=1366&bih=550
Mozesz mi podac jakas marke serka, tak dla pewnosci sprawdze na interku serki polskie, zeby sie nie pomylic ? Znajde wtedy dokladny odpowiednik wloski Dzieki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Serek topiony smietankowy, taki do gotowania, do sosow. Robilam troche skeptycznie to ciasto, ale jest pyszne, bylam zaskoczona
Ciasta marchewkowe sa dobre i zawsze sie udaja . Serek topiony, masz na mysli, np. PHILADELPHIA ??? ... Czy cos w tym rodzaju? Jakie sie dodaje zazwyczaj do cheesecake?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni