- TM 31
Składniki
- 100 gramów rodzynek sułtanek
- 50 gramów rhumu lub brandy
- 1 cytryna, skòrka
- 25 gramów cukru
- 150 gramów mleka
- 25 gramów drożdży świeżych
- 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- 30 gramów oleju z oliwek
- 60 gramów maki "silnej"
- 290 gramów mąki tortowej
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- sliwki w kawaleczkach
- 100 gramów Czekolady mlecznej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmielic skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac mleko, drozdze, zòltka, olej, make i sòl: 1min / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Rozwalkowac na cienki prostokat ( albo 2 mniejsze), porozkladac rodzynki uprzednio namoczone w alkoholu i odcisniete, skòrki pomaranczowe, kawalki sliwek ( mozna posypac cukrem, jesli sliwki sa bardzo kwaskowe). Zwinac w rulon, zamknac 1 koniec, walek rozciac na pòl. Splesc w wieniec, polozyc na blaszke do wyrosniecia ( az podwoi objetosc). Piec w nagrzanym piekarniku: 175-180° / okolo 25-30min. Czekolade rozpuscic w wodnej kapieli, polac ciasto.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy przepis. Wrzucam do wyprobowania
ponieważ jestem poczatkująca mam pytanie, czy zaczynu z drożdzy nie trzeba robic? temperatura mieszania?
Pycha, połączenie ciasta ze skórką cytrynowy- bajka. Ja oczywiście nie miałam innej mąki,jak pszenna, ale i tak wyszło super. Polecam
Dzièkuje! no przeciez manitoba prawie tylko na niej jade! prawda jest najlepsza do wypiekòw.pozdrawiam.
Aniu, wyjdzie, ròb spokojnie . Maka silna pomaga w rosnieciu ciasta i spulchnia, dlatego jest bardzo "cenna" do wypiekòw drozdzowych, ale i z maki pszennej, tortowej, czy tej, ktòrej uzywasz zazwyczaj, wyjdzie, spokojnie Od lat robie to ciasto, wypròbowalam je juz na wszystkie chyba mozliwe sposoby, wychodzi zawsze dobre, jakiej maki bys nie dodala. Owszem, zmieniajac make, wynik nie jest ten sam, ale zawsze dobre. Mozna zrobic i bez sliwek, z czym chcesz, ale tym razem mialam po prostu ochote na polaczenie sliwki z czekolada,
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ale pyszności, muszę tylko pokombinować z tą mąką "silną", dam zwykła pszenną zobaczymy co z tego wyjdzie
Pancio, ty jestes we Wloszech, wiec nie ma problemu- to manitoba, 0, ta amerykanska, mix mak 0. Jest super do wypiekòw na drozdzach. To takie ròzowawe opakowanie. Tutaj zrobilam wariant "angeliki", po swojemu. Jak wejdziesz na neta, to szukaj tez tego klasycznego, jak chcesz: "angelica dolce". Ja robie przepis "sorelle Simili", przerabiajac, oczywiscie na TM. Teraz zrobilam ze sliwkami i pozmienialam dawki maki po swojemu, dla odmiany, ale i ten klasyczny jest bardzo pyszny. Doradzam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
WYGLàDA APETYCZNIE! A JAKA TO MàKA SILNA? JA TU ZNAM TYLKO "00" ALBO "0" KTòRà PREFERUJE.