thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez wilda
opublikowany: 12/10/13
zmieniono dnia: 02/17/14

Składniki

marchew ziemniaki jajka majonez cebula sledz buraki

sledz

  • 4 filetów śledzi solonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Śledż pod pierzynka
    Składniki;
    3-4 wymoczonych w mleku platow śledziowych
    2 duże marchewki
    3 srednie ziemniaki
    2 srednie cebule
    3 buraki sredniej wielkosci
    4 jajka gotowane na twardo
    majonez wykonany w TM *
    gałazka koperku do dekoracji
    Wykonanie;
    warzywa obrac,pokroic na mniejsze kawalki i kazdy osobno (surowe) poszatkowac w TM 4sek/obr 5
    buraki umieszczamy w koszyczku, na dolnej czesci przystawki Varoma marchew na gornej ziemniaki
    calosc gotowac 20min/varoma obr 1
    jajka gotujemy na twardo,studzimy siekamy 3sek/obr5
    cebule szatkujemy 3-4sec/obr 4, cebule przekladamy do osobnej miski lekko solimy i słodzimy lyzeczka cukru.*
    Wystudzone warzywa układamy warstwowo w szklanej okraglej salaterce zaczynajac od ziemniakow, smarujemy łyzka majonezu,kolejna warstwa jest pokrojony na mniejsze kawałeczki sledz (polowa porcji) posypany cebulka,łyzka majonezu rozsmarowana na calej powierzchni, nastepnie wykladamy warstwe marchewki smarujemy lyzka majonezu,kolejna warstwa sa posiekane jajka,smarujemy majonezem i układamy druga porcje sledzia z cebulka,smarujemy majonezem i wykładamy ostatnia warstwe ktorymi sa buraki calosc smarujemy ostatnia warstwa majonezu dekorujemy galazkami koperku .
    Najlepiej smakuje przygotowany dzien wczesniej ,schlodzony w lodówce

    *porady
    majonez przygotujemy z podstawowej ksiazki Radosc Gotowania str 204 jednak lekko modyfikujemy zastepujac musztarde 2,5 lyzkami kremu z gorczycy z miodem, ktora nadaje smak a'la Hellmans
    cebule odciskamy na sitku lub w sciereczce pozbywajac sie tym samym ostrego smaku i goryczki

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

śledz pod pierzynka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?