thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
9 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Tacos z Cukinii vel ZdroViola

  • 750 gramów cukinia, umyta, w skórce, bez miękkiego środka
  • 1/2 łyżeczki soli, kłodawska lub himalajska
  • 2 jajka, z wolnego wybiegu
  • 4 łyżki mąki jaglanej, lub inne bezglutenowe lub mieszanka mąk bezgl
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2-3 łyżki Ser żółty, pokrojony na 2 cm kawałkii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    TACOS - zamiennik chleba/ jako przekąska, np do sałatek - idelane na obiad czy kolację,
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC - góra dół

    2. Zmiel ser żółty - 4 sek / obr 8 (lub zetrzeć na grubej tarce)
    Odłóż do innego naczynia

    3. Czosnek obierz, wrzuć do garnka - zmiksuj 3 sek / obr 7
    Wyjmij do innego naczynia

    4. Cukinię pokrojoną w ok 3 cm kawałki wrzuć do garnka TM
    z (żeby nie było dużych kawałków) mielić niedbale 5 sek / obr 6
    5. Dodaj sól, zmieszaj 3 sek / obr 5 / wsteczne

    6. Przełóż cuninie z pojemnika do Koszyczka lub sitka - Cukinia musi być dobrze odciśnięta. Pomóż sobie dłonią


    7. Odciśniętą cukinię wrzuć do garnka , dodaj jajka, mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną

    8. Dodaj czosnek, jajka, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, pieprz ziołowy - zmieszaj 4 sek / obr 5 wsteczne

    9. Dodaj ser żółty wymieszaj 3 sek / obr 5 wsteczne
    Wyłóż do miseczki

    10. Wykładaj placki złożóne z 2 łyżek ciasta na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj na ok 3 mm placuszki.

    11. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

    12. Piecz ok 15 minut lub do lekkiego zrumienienia

    Po upieczeniu, zdjąć z papieru po ok 2 minutach

Porady

Jeśli lubisz chrupiące TACOS, możesz nie dawać sody oczyszczonej tmrc_emoticons.)

Dobre i na ciepo i na zimno ... można przechować w lodówce przez kilka dni

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tacos z Cukinii vel ZdroViola

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?