thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/01/15
zmieniono dnia: 01/09/15

Składniki

Sałatka

  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 450 g cukini, pokrojonej na kawałki
  • 1 kostek Bulionu warzywnego
  • 700 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g quinoa

Dressing

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu jabłkowego
  • 40 g soku z cytryny
  • 30 g mieszanych świeżych ziół, (np. bazylia, natka pietruszki)
  • 1 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dressing
  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i zioła, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać sok z cytryny, ocet, oliwę, sól, pieprz i cukier, zmiksować 5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z quinoa i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

  3. Sałatkę podawać schłodzoną.

  4. Sałatka
  5. 1. Do naczynia miksującego wlożyć quinoę i oliwę z oliwek, dusić 3 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.

     

  6. Dodać wodę i bulion, gotować 22 min/90C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Przelożyć quinoę do cedzaka. Po odcedzeniu przełożyć do wiekszej miski.

  7. Do naczynia miksującego włożyć cukinie i marchewki, rozdrobnić 5 s/obr. 4.5. Rozdrobnione wrzywa dodać do quinoi i wymieszać.

Porady

Świetne danie na lekki lunch lub jako dodatek do mięs.

Przepis z angielskiego newsletter'a.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sałatka z quinoa, marchewką i cukinią

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 23, 2016 at 14:18

    Bardzo się cieszę, że Pani smakowała tmrc_emoticons.) Ja też często jestem kreatywna ze składnikami (zależy co mam akurat w domu) i zawsze wszyscy się zajadają. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • lutego 23, 2016 at 14:10

    Przepyszna sałatka, bardzo świeży smak! Ja do sosu użyłam koperek, kolendrę i bazylię, zamiast octu jabłkowego dałam winny ( akurat taki był w lodówce). Quinoa kupiłam w Carrefourze, były różne rodzaje.

  • marca 14, 2015 at 17:41

    Ja qinoe kupuje w "Społem" lub Intermarche lub w sklepach ze zdrową żywnością. Jest fantastycznym dodatkiem do dań, uwielbiam ją i sałatke na pewno wypróbuje. Zwłąszcza ten dressig - idealny dodatek do qinoi.

    Grażka


    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

  • lutego 26, 2015 at 21:41

    Kasiu, dziękuję za informacje, będę "polować" może się uda  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Love

  • lutego 26, 2015 at 18:57

    Grażynko, przepraszam za tak pózną odpowiedź, ale niestety nie dostaję powiadomień o komentarzach (nie wiem dlaczego, bo mam ustawione żeby je otrzymywać).

    Jeśli chodzi o mnie to mieszkam w Anglii i tutaj quiona można kupić w każdym supermarkecie. Niestety w Polsce nie jest ona tak popularna więc wszędzie jej nie dostaniemy. Moja mama kupuje w Almie. Może mieliby też w Piotrze i Pawle?

    Życzę udanych łowów i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kasia

  • lutego 9, 2015 at 21:09

    Kasiu, gdzie kupujesz quinoa ? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • lutego 7, 2015 at 14:16

    Hej Gabi!

    Tak, komosa ryżowa jest bardzo zdrowa i przy tym świetnie nadaje się do różnych sałatek i jako składnik do farszów  tmrc_emoticons.)

    Chociaż w tej konkretnej sałatce, to sos daje prawdziwie świeżego smaku! 

    Smacznego!

    Kasia

  • stycznia 29, 2015 at 21:00
    5.0

    Musi to być bardzo zdrowe . Trochę poczytałam o komosie ryżowej (quinoa) i musze spróbować. Dzięki za przepis. Big Smile

    Wklejam tutaj właściwości tej rośliny:

    Quinoa jest niezwykłą rośliną wytwarzającą bogate w skrobie nasiona, które często klasyfikuje się jako zboże (jednak nim nie jest). Miejscem narodzin quinoa jest Ameryka Południowa (Peru, Boliwia). Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Ponadto bogata jest w szczególny aminokwas - lizynę, niezbędny podczas budowy układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w związku z tymmusi być dostarczana wraz z dietą. Quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako komponent zup oraz dań jednogarnkowych. Produkt objęty certyfikatem ekologicznym PL-EKO-07-07904(11).

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"