![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/359sr0ta-4315f-817360-cfcd2-e9kug9ed/7a04d951-b09e-438a-9898-b4d850f1d613/main/salatka-z-quinoa-marchewka-i-cukinia.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/359sr0ta-4315f-817360-cfcd2-e9kug9ed/8da37617-16d6-4a76-bb8c-dee91a294b90/main/salatka-z-quinoa-marchewka-i-cukinia.jpg)
Składniki
Sałatka
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 450 g cukini, pokrojonej na kawałki
- 1 kostek Bulionu warzywnego
- 700 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g quinoa
Dressing
- 50 g oliwy z oliwek
- 20 g octu jabłkowego
- 40 g soku z cytryny
- 30 g mieszanych świeżych ziół, (np. bazylia, natka pietruszki)
- 1 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć czosnek i zioła, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać sok z cytryny, ocet, oliwę, sól, pieprz i cukier, zmiksować 5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z quinoa i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Sałatkę podawać schłodzoną.
1. Do naczynia miksującego wlożyć quinoę i oliwę z oliwek, dusić 3 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr. 1.
Dodać wodę i bulion, gotować 22 min/90C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" . Przelożyć quinoę do cedzaka. Po odcedzeniu przełożyć do wiekszej miski.
Do naczynia miksującego włożyć cukinie i marchewki, rozdrobnić 5 s/obr. 4.5. Rozdrobnione wrzywa dodać do quinoi i wymieszać.
Dressing
Sałatka
Porady
Świetne danie na lekki lunch lub jako dodatek do mięs.
Przepis z angielskiego newsletter'a.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo się cieszę, że Pani smakowała
Ja też często jestem kreatywna ze składnikami (zależy co mam akurat w domu) i zawsze wszyscy się zajadają. Pozdrawiam ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Przepyszna sałatka, bardzo świeży smak! Ja do sosu użyłam koperek, kolendrę i bazylię, zamiast octu jabłkowego dałam winny ( akurat taki był w lodówce). Quinoa kupiłam w Carrefourze, były różne rodzaje.
Ja qinoe kupuje w "Społem" lub Intermarche lub w sklepach ze zdrową żywnością. Jest fantastycznym dodatkiem do dań, uwielbiam ją i sałatke na pewno wypróbuje. Zwłąszcza ten dressig - idealny dodatek do qinoi.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Kasiu, dziękuję za informacje, będę "polować" może się uda
Pozdrawiam ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Grażynko, przepraszam za tak pózną odpowiedź, ale niestety nie dostaję powiadomień o komentarzach (nie wiem dlaczego, bo mam ustawione żeby je otrzymywać).
Jeśli chodzi o mnie to mieszkam w Anglii i tutaj quiona można kupić w każdym supermarkecie. Niestety w Polsce nie jest ona tak popularna więc wszędzie jej nie dostaniemy. Moja mama kupuje w Almie. Może mieliby też w Piotrze i Pawle?
Życzę udanych łowów i pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Kasia
Kasiu, gdzie kupujesz quinoa ? Pozdrawiam
Hej Gabi!
Tak, komosa ryżowa jest bardzo zdrowa i przy tym świetnie nadaje się do różnych sałatek i jako składnik do farszów![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Chociaż w tej konkretnej sałatce, to sos daje prawdziwie świeżego smaku!
Smacznego!
Kasia
Musi to być bardzo zdrowe . Trochę poczytałam o komosie ryżowej (quinoa) i musze spróbować. Dzięki za przepis.![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Wklejam tutaj właściwości tej rośliny:
Quinoa jest niezwykłą rośliną wytwarzającą bogate w skrobie nasiona, które często klasyfikuje się jako zboże (jednak nim nie jest). Miejscem narodzin quinoa jest Ameryka Południowa (Peru, Boliwia). Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Ponadto bogata jest w szczególny aminokwas - lizynę, niezbędny podczas budowy układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w związku z tymmusi być dostarczana wraz z dietą. Quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako komponent zup oraz dań jednogarnkowych. Produkt objęty certyfikatem ekologicznym PL-EKO-07-07904(11).
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?